Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Леда Милева – жена с класа

Спомени на библиотекарката Надежда Ангелкова

На 5 февруари се навършиха 100 години от рождението на голямата българска детска писателка Леда Милева. Блестящ преводач, ерудиран публицист, дългогодишен председател на Съюза на преводачите в България и на Българския П.Е.Н. център, постоянен представител на България в ЮНЕСКO, генерален директор на БНТ. Леда Милева е автор на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радиопиеси, превеждани на английски, френски, немски, руски, полски и други езици.С нейните детски книжки са отраснали няколко поколения българи. „Научете децата от малки да запомнят, че не е толкова важно колко книги са прочели, а какво са научили от тях“ − казваше преди години Леда Милева.

От 5 февруари в Столичната библиотека започнаха Дните на Леда Милева, в тях са включени изложби и интересни инициативи за деца от различни възрасти, свързани с творчеството на голямата писателка.

На името на Леда Милева, в Детския център на Столична библиотека, беше именувана и зала.

Тя е предназначена за най-малките читатели на възраст до 5 години.


„Няколко пъти е идвала в Детския отдел и на живо съм я виждала, присъствието й е невероятно, толкова добре комуникира с децата, излъчването й е голямо – спомня си Надежда Ангелкова, библиотекар с 30 години професионален опит в Детския отдел на Столичната библиотека.

Може би самите стихове и приказки, които пише докосват така хубаво малките читатели, но винаги е имало голямо присъствие от деца, от посетители, когато сме провеждали такива срещи с Леда Милева. Те са били няколко в годините. През 2000 г. Столичната библиотека отбеляза заедно 80-ата годишнина на Леда Милева и Валери Петров. Четоха се техни произведения, имаше много читатели – малки и по-големи, които знаеха техните произведения и им задаваха много въпроси, виждаше се, че са добре запознати с книгите им.“

Валери Петров е посещавал по-рядко библиотеката, за разлика от Леда Милева, която е присъствала и на честването на 55-ата годишнина на Детския отдел през 2008 г.

„Прекрасно изглеждаше тогава – продължава разказа си за любимата детска поетеса Надежда Ангелкова. − Страхотна дама. Във визията, в начина, по който комуникира, в поведението й с децата и с нас – библиотечните работници, отношението й беше невероятно. Много добре изглеждаше. Жена с класа, която с много малко български поетеси, поети и писатели мога да я сравня на тези години. Невероятно излъчване и топлота. С много хубави чувства съм останала от нейните посещения. За съжаление, вече няма как да я видим, но споменът за нея остава – за читателите , за нас библиотекарите, за читателите, които са се срещали с нея. Прекрасна жена.“

Надежда Ангелкова си припомня също как Леда Милева е посетила преди години библиотеката с правнучката си. Пожелала е да й се направи читателски картон, въпреки че самата тя притежава богата лична библиотека.

Това беше огромен жест към библиотеката от нейна страна – отбелязва Надежда Ангелкова. Този читателски картон сега се пази в архивите на Столичната библиотека, а сега по време на честванията, посветени на 100 години от рождението на Леда Милева, които продължават до края на седмицата, може да се види в изложбата в Детския център на библиотеката.

Тази изложба съдържа снимки от детството на Леда Милева, както и първите броеве на детските списания, на които Леда Милева е била автор и главен редактор: „Първи стъпки, „Звънче“, „Прозорец“ и „Дружинка“.

В голямата зала на Американския център към Столична библиотека, който се намира в същата сграда с детския център, могат да се видят и лични вещи на поетесата, както и нейния орден „Стара планина“ първа степен, връчен ѝ от президента Георги Първанов през 2006 г.


Снимки: Ася Чанева, БГНЕС и личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25