Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускорена динамика в отношенията със САЩ и забавена в тези с Русия

След срещата на премиера Бойко Борисов и президента Доналд Тръмп в САЩ, проведена към края на ноември 2019г., наблюдаваме ускоряваща се динамика в политическия обмен между двете държави.

Само между 8 януари и 11 февруари 2020-та, или за малко повече от месец, в София бяха трима високопоставени фигури на американската администрация - заместник-помощник държавният секретар на Матю Бойс, помощник-държавният секретар по европейските и евразийските въпроси Матю Палмър и първият заместник-помощник секретар в Министерството на финансите Пол Ахърн. Първият отговаря за Централна Европа, вторият - за по европейските и евразийските въпроси, а третият – за сътрудничеството в борбата с прането на пари и финансирането на тероризма. Учреден беше несъществувал досега в двустранните отношения форум, наречен Стратегически диалог на високо равнище, в чиито рамки властите на двете правителства да провеждат консултации по глобални, регионални и двустранни въпроси.

През същия период на посещение в САЩ беше министърът на енергетиката Теменужка Петкова. От там тя обяви, че България ще намали потреблението на руски газ с 50% още тази година. На тази стъпка София се реши независимо от факта, че договорът за газови доставки с руския "Газпром експорт" приключва през 2022 г., след настойчиви препоръки от американска страна България да разнообрази газовите си доставки. Редуцирането на руския газ  ще се компенсира с внос на такъв от Азербайджан и на втечнен газ през газовата връзка с Гърция, която ще бъде довършена тази година. 

На фона на тази висока динамика в двустранния обмен се случи и едно необичайно събитие, което отекна и в отношенията с Русия. Лично държавният секретар Майкъл Помпейо обяви, че на съдията от Специализирания наказателен съд на България Андон Миталов е наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция. Същият магистрат наскоро разреши на обвинения за шпионаж в полза на Русия председател на българското движение „Русофили“ Николай Малинов да отиде в Москва, където получи орден от президента Владимир Путин.

Най-новите развития в отношенията на България със САЩ не са безразлични на Москва, ако съдим по някои изявления на нейния посланик в София Анатолий Макаров. Пред журналисти дипломатът изрази учудване от решението на САЩ да наложат забрана на съдия Миталов да влиза в САШ и добави, че всяко обвинение се нуждае от доказване. Часове след това изказване, в интервю за Свободна Европа заместник-помощник държавният секретар Матю Палмър увери, че САЩ са в готовност да предоставят на българските власти, когато бъде необходимо, информация по случая със съдия Миталов. Вижда се, че не само Москва, но и САЩ следят казуса с повишено внимание.

На журналистически въпрос дали България не е фронтова държава в отношенията между Русия и САЩ, посланик Макаров отговори, че на българска територията Русия не воюва нито с американците, нито с когото и да било. Запитан дали може да се очаква Владимир Путин да посети България, дипломатът каза, че подобно посещение би имало смисъл ако е свързано с подписване на конкретни споразумения и проекти, които трябва да се подготвят. Така косвено и посланикът призна, че напоследък в българо-руските отношения няма значими положителни развития. Вероятно обаче може да очакваме такива, защото Макаров допълни, че се обсъжда посещение на външния министър на Русия Сергей Лавров. Когато в отношенията между две държави се натрупат проблеми и благоприятни развития няма, е логично решения да бъдат търсени по линия на дипломацията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30