Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускорена динамика в отношенията със САЩ и забавена в тези с Русия

След срещата на премиера Бойко Борисов и президента Доналд Тръмп в САЩ, проведена към края на ноември 2019г., наблюдаваме ускоряваща се динамика в политическия обмен между двете държави.

Само между 8 януари и 11 февруари 2020-та, или за малко повече от месец, в София бяха трима високопоставени фигури на американската администрация - заместник-помощник държавният секретар на Матю Бойс, помощник-държавният секретар по европейските и евразийските въпроси Матю Палмър и първият заместник-помощник секретар в Министерството на финансите Пол Ахърн. Първият отговаря за Централна Европа, вторият - за по европейските и евразийските въпроси, а третият – за сътрудничеството в борбата с прането на пари и финансирането на тероризма. Учреден беше несъществувал досега в двустранните отношения форум, наречен Стратегически диалог на високо равнище, в чиито рамки властите на двете правителства да провеждат консултации по глобални, регионални и двустранни въпроси.

През същия период на посещение в САЩ беше министърът на енергетиката Теменужка Петкова. От там тя обяви, че България ще намали потреблението на руски газ с 50% още тази година. На тази стъпка София се реши независимо от факта, че договорът за газови доставки с руския "Газпром експорт" приключва през 2022 г., след настойчиви препоръки от американска страна България да разнообрази газовите си доставки. Редуцирането на руския газ  ще се компенсира с внос на такъв от Азербайджан и на втечнен газ през газовата връзка с Гърция, която ще бъде довършена тази година. 

На фона на тази висока динамика в двустранния обмен се случи и едно необичайно събитие, което отекна и в отношенията с Русия. Лично държавният секретар Майкъл Помпейо обяви, че на съдията от Специализирания наказателен съд на България Андон Миталов е наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция. Същият магистрат наскоро разреши на обвинения за шпионаж в полза на Русия председател на българското движение „Русофили“ Николай Малинов да отиде в Москва, където получи орден от президента Владимир Путин.

Най-новите развития в отношенията на България със САЩ не са безразлични на Москва, ако съдим по някои изявления на нейния посланик в София Анатолий Макаров. Пред журналисти дипломатът изрази учудване от решението на САЩ да наложат забрана на съдия Миталов да влиза в САШ и добави, че всяко обвинение се нуждае от доказване. Часове след това изказване, в интервю за Свободна Европа заместник-помощник държавният секретар Матю Палмър увери, че САЩ са в готовност да предоставят на българските власти, когато бъде необходимо, информация по случая със съдия Миталов. Вижда се, че не само Москва, но и САЩ следят казуса с повишено внимание.

На журналистически въпрос дали България не е фронтова държава в отношенията между Русия и САЩ, посланик Макаров отговори, че на българска територията Русия не воюва нито с американците, нито с когото и да било. Запитан дали може да се очаква Владимир Путин да посети България, дипломатът каза, че подобно посещение би имало смисъл ако е свързано с подписване на конкретни споразумения и проекти, които трябва да се подготвят. Така косвено и посланикът призна, че напоследък в българо-руските отношения няма значими положителни развития. Вероятно обаче може да очакваме такива, защото Макаров допълни, че се обсъжда посещение на външния министър на Русия Сергей Лавров. Когато в отношенията между две държави се натрупат проблеми и благоприятни развития няма, е логично решения да бъдат търсени по линия на дипломацията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Сърбия е недоволна от препоръката Косово да бъде приета за член на ПАСЕ Комитетът по политически въпроси и демокрация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа даде положително становище по кандидатурата на Косово за членство в..

публикувано на 29.03.24 в 10:35

Членството на България в НАТО – 20 години по-късно

Днес се навършват точно 20 години от приемането на България за пълноправен член на НАТО. И ако трябваше решението да бъде взето отново днес – 56% от българите биха гласували страната ни да остане член на Алианса, а 28 на сто са на мнение, че трябва да..

публикувано на 29.03.24 в 04:30

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50