Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР раздаде годишните си отличия за журналистика

Мартин Минков получи наградата „Сирак Скитник” за 2019 г.

В навечерието на Световния ден на радиото и телевизията Българското национално радио отпразнува 85-ия си юбилей и раздаде годишните си награди за журналистика. Церемонията се проведе в Първо студио на БНР в присъствието на служителите на медията – настоящи и обичани гласове от миналото, гости от обществените среди, сред които и вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Изминалата 2019-а беше бурна и динамична година, но професионалистите на Българското национално радио устояха на ураганните ветрове в името на мисията, която обществото им е задало.” С тези думи новият генерален директор Андон Балтаков се обърна към аудиторията, преди миналогодишните носители на наградите да връчат призовете на отличените журналисти.

Голямата награда “Сирак Скитник” на името на първия директор на Радио “София” получи програмният директор на БНР Мартин Минков.

Журналистът с 40-годишен професионален опит – от репортер през кореспондент в Скопие и водещ на новини и обзорни предавания, беше отличен за значим принос в развитието на медията. Той получи и наградата „Златен глас”, която се дава от журналиста Кеворк Кеворкян в памет на съпругата му Надежда Дженева.


„Това е посегателство на свободата на словото – коментира след получаването на наградите си той опитите за посочване и квалифициране журналисти от страна на властимащите. − Когато се придържаш към професионалните си норми и етика и не клеветиш, ти имаш правото да изразиш мнението си, независимо на кого то харесва или не. Никога не може да има оправдание за посегателство върху професионализма на един журналист.”

Стефка Бакърджиева от Регионалната станция в Бургас стана тазгодишния носител на индивидуалната награда за журналистика заради осъществяването на множество социални кампании в помощ на хората в неравностойно положение.

А колективната журналистическа награда беше присъдена на радио Пловдив за поредицата от предавания „Мечтата и реалността – заедно”, посветени на събитията от “Пловдив – европейска столица на културата”.


„Пловдив е онази част от света, положила основите на нашата западна цивилизация − каза Марин Данев, главен редактор на Радио Пловдив. − Затова и се чувствахме уютно в град с осем хилядолетия история, носещ в себе си духа на хиляди поколения, които са изграждали и надграждали заедно. Благодарение и на тях днес имаме Пловдив, който всички припознават като град на културата и на заедността.”

По идея на Обществения съвет на БНР беше връчена и една специална награда – за утвърждаване на свободната и отговорна журналистика, която отиде при екипа на „Хоризонт”− информационната програма на БНР.

Марин Данев, Чавдар Каришев, Даниела Късовска, Мартин Минков и Стефка Бакърджиева

През настоящата година националното радио отбелязва още един юбилей – 60-годишнината на своя Биг бенд. Оркестърът има забележителна история, защото пред него са заставали изявени солисти от всички поколения. Именно Биг бендът, заедно с Детския радиохор и вокалната група „Радиодеца”, създадоха празничното настроение на вечерта.

Акцент в нея стана и излъчването на премиерен откъс от филма „От града към света” на Поля Станчева, посветен на историята на БНР.

Радио България също участваше със свои номинации за радионаградите – на турската редакция по повод антологията й с български къси разкази на турски език, на редакция “Интернет” и на репортерката Гергана Манчева.

Снимки: Ани Петрова и БТА




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05