Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Червеногуши гъски дойдоха да зимуват на Дуранкулашкото езеро

Снимка: wikipedia.org

200 червеногуши гъски, които са световнозастрашен вид долетяха да зимуват на Дуранкулашкото езеро край Шабла, Североизточна България. Птиците се появиха след среднозимното преброяване на пернатите обитатели на влажната зона, когато не бе забелязан нито един екземпляр от този вид.

Причина за това са климатичните промени, които изместват на север прелетния път на червеногушата гъска, която ще продължи да идва в България, но вероятно за по-кратко. Преди години ятата бяха наблюдавани да долитат още през ноември, но напоследък това се случва след средата на януари. Най-голямата численост от вида е установена през март 2018-а, когато в защитената зона кацат около 30 000 птици.

Още от категорията

Наложената заради коронавируса карантина пренарежда ценностите

На 13-ти март България обяви извънредно положение, заради заплахата от бързото разпространение на коронавируса. Част от работодателите, които имаха възможност, пренастроиха ритъма на дейността си и организираха за служителите си дистанционна форма..

публикувано на 28.03.20 в 08:05

Кои дезинфектанти са ефективни срещу COVID-19

Още с началото на информациите за задълбочаващата се коронавирусна зараза, хората масово започнаха да купуват различни препарати и гелове с цел дезинфекция. Намаляха и дори на места в магазинната мрежа изчезнаха  антибактериалните гелове, с..

публикувано на 27.03.20 в 11:50

Роденият в Америка Ерик Алексиев се завръща към корените си в България

Все повече стават българите, които след години живот в чужбина, преоткриват очарованието на родината и отварят нова житейска страница именно у нас. Един от тях е роденият в Калифорния  Ерик Алексиев. Завръщането на  25-годишния мъж има и..

публикувано на 27.03.20 в 10:50