Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Червеногуши гъски дойдоха да зимуват на Дуранкулашкото езеро

Снимка: wikipedia.org

200 червеногуши гъски, които са световнозастрашен вид долетяха да зимуват на Дуранкулашкото езеро край Шабла, Североизточна България. Птиците се появиха след среднозимното преброяване на пернатите обитатели на влажната зона, когато не бе забелязан нито един екземпляр от този вид.

Причина за това са климатичните промени, които изместват на север прелетния път на червеногушата гъска, която ще продължи да идва в България, но вероятно за по-кратко. Преди години ятата бяха наблюдавани да долитат още през ноември, но напоследък това се случва след средата на януари. Най-голямата численост от вида е установена през март 2018-а, когато в защитената зона кацат около 30 000 птици.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25

Окончателно: Либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с година

Парламентът окончателно отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на енергийния пазар. Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7..

публикувано на 25.04.24 в 19:05