Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противоборството между президент и премиер се задълбочава и разширява

Снимка: БГНЕС

Докато в неделя инспектираше строителството на една магистрала, премиерът Бойко Борисов се оплака, че е омаскарен от публикация в испанската преса, зад която според него стоят президентът Румен Радев и Русия. Оплакването премиерът направи в присъствие на членове на правителството и е потвърждение, че в последно време противостоенето между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов чувствително се обостря и разраства. Това противостоене първо оставяше впечатление за лична неприязън, после прерасна в институционално − между изпълнителната власт и президентството, а напоследък надхвърля и националните измерения. 

От лични конфликтните епизоди станаха откровено институционални, след като на 4 февруари президентът обяви официално, че оттегля доверието си от правителството, а премиерът го обвини, че разединява нацията. Управляващата партия ГЕРБ застана категорично зад Борисов с позицията, че президентът няма правомощия да снема доверие от правителството. С тази позиция се солидаризира дори опозиционното ДПС, като изтъкна, че президентът има само право на мнение, но не и право да снема или дава доверие. Партньорът на ГЕРБ в управлението - коалицията „Обединени патриоти“, призова за нормализиране на отношенията между институциите. Солидарност с президента изказа категорично само лявата коалиция БСП за България, но така всъщност реанимира познати отпреди обвинения за скрита връзка между социалистите и държавния глава.

Тези обвинения бяха подети с нова сила и заради някои обстоятелства около церемонията по отбелязване на 147 години от гибелта националния герой Васил Левски. Пред паметника на Левски в София участници в гражданско шествие аплодираха президента Радев, а освиркваха столичния кмет Йорданка Фандъкова. В декларация по този повод ГЕРБ заяви, че паметта на Апостола на свободата е била поругана под патронажа на президента, който се бил превърнал във водач на партийни маргинали.

Последва изявление на премиера Борисов, според което въпросното шествие е трябвало да стане пик на поредица от публикации срещу него в Испания, която да бъде последвана от антиправителствен пуч. Именно в този контекст, без да споменава конкретно Русия, Борисов намекна, че е бил предварително информиран за това и случаят е свързан с изгонването на руски дипломати от България и „търсенето на някои хора с червена бюлетина“.

Последният коментар съвпадна с опровержение на говорителя на Руското военно разузнаване, че неговият шеф Сергей Наришкин е лобирал в ОАЕ за освобождаване на обявения за издирване от България бизнесмен Васил Божков. Въпросната новина била изфабрикувана от българските специални служби под американски контрол. Според говорителя на руското разузнаване, американските спецслужби са започнали в Източна Европа кампания срещу добросъседските отношения с Русия, а България е нейният епицентър.

Специфичен щрих към раздора добави едно твърдение на премиера Борисов, че зад компрометиращия го материал, публикуван в испанския вестник „Ел Периодико“, стоят президентът Радев и Русия. Вместо да парира, това разшири вниманието към случая в Испания и с него се зае втори вестник – Nacional. В потока от коментари се доловиха и елементи на противостоене между испански и български медии, а това засилва усещането за интернационализиране на случая.

В най-новата история на България противостоенето между президентската институция и изпълнителната власт не е нещо ново. Имало го е и при президента Желю Желев (1992-1997 г.), и при президента Петър Стоянов (1997-2002 г.), и при президента Георги Първанов (2002-2012 г.). Но в по-умерени умерени тонове и с по-ограничен обхват. Докъде ще стигнат нещата сега е още рано да се каже. Вече се оправда обаче неотдавнашния коментар на един вестник, че от студена войната между институциите стана гореща.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00