Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София отново настоя ЕС да не бави преговорите за членство на Албания и Северна Македония

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На конференцията „От Солун до Загреб“, организирана от гръцкото външно министерство в подкрепа на европейската перспектива на страните от Западните Балкани, българският външен министър Екатерина Захариева предупреди, че новата методология за преговори на ЕК не бива да забави започването на преговорите за присъединяване на Албания и Северна Македония. Министърът подчерта същевременно, че от голямо значение за европейската интеграция на страните от региона е изпълнението на договорите за добросъседство, които те са подписали, за да се покаже на Брюксел, че всички отворени въпроси, които имат със съседните им държави, са решени.

В коментар пред БНР за събитието в Солун, журналистът и добър познавач на региона Костадин Филипов настоя, че националният интерес на България трябва да бъде пазен със защитата на договорите, които тя е подписала и в частност на този за добросъседство приятелство и сътрудничество със Северна Македония. В тази връзка Филипов припомни, че създадената по силата на именно този договор Смесена комисия между София и Скопие в момента на практика не работи.

На въпроса дали е оптимист за европейската перспектива на Западните Балкани, журналистът отговори:

„Оптимист съм за европейското бъдеще на Западните Балкани, но малко ми се струва, че акцентът трябва да бъде поставен върху опита на Гърция да върне своето приоритетно място като държавата, която на територията на Югоизточна Европа е най-заинтересована и най-активно движи процеса на приближаването на държавите от Западните Балкани към ЕС.“

Филипов смята, че сега Гърция прави опит да се върне на мястото, което смяташе, че заема още от началото на XXI век, а това го притеснява:

„Притеснявам се, че дори и сегашното председателство на Хърватия, въпреки всички добри намерения да се постигне конкретен резултат на предстоящите срещи в края на март в Брюксел и през май в Загреб, ще бъде под сянката на гръцките усилия да дадат подкрепа на страните от Западните Балкани да станат членове на ЕС…Трябва да видим как Гърция действа, за да утвърждава своята лидерска роля в Югоизточна Европа по отношение на евроинтеграцията“

„Ще ви дам и една оптимистична прогноза – каза в допълнение анализаторът.– Наистина, на 26 и 27 март ще има още един тласък за интеграцията на Западните Балкани в ЕС, като Тирана и Скопие ще получат известна компенсация за неуспеха от октомври миналата година, като им бъде предоставена дата за начало на преговори. Кога ще бъде тази дата, не мога да прогнозирам, но от Париж пристигат сигнали, че там приемат баланса в новата методология между френските интереси и желанието на повечето страни в ЕС разширението да обхване и района на Западните Балкани.“

На срещата в Солун представителите на Европейската комисия потвърдиха, че стоят зад мнението си, че трябва да започнат преговори за присъединяване с Република Северна Македония и Република Албания и това ще бъде и заключението от годишните доклади за напредъка на страните, чието публикуване се очаква идната седмица.

Редактор: Стоимен Павлов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51