Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 1 март - с българска мартеница и в Украйна

Традицията да си подаряваме красиво изработени амулети за здраве в първия ден от март е жива сред българите, независимо в коя част на света се намират. С голямо желание и старание българчетата в Украйна изработват символа на пролетта – червено-белите мартенички. 

Всяка пролет децата от неделното българско училище „Светлина“ в гр. Запорожие, Украйна, с нетърпение се подготвят за този любим на малки и големи празник – Баба Марта.

През последните четири години с децата правихме традиционните мартенички – топки, пискюли или антропоморфни фигурки на Пижо и Пенда – разказва преподавателката по изобразително изкуство и ръкоделие Светлана Балуева. – Обърнах внимание на това, че децата като цяло не се интересуват много от ръкоделие, затова реших да ги заинтригувам. В най-голямата българска Фейсбук група за шевици ми предложиха много модели, аз ги разпечатах и ги показах на децата. А те си избраха кои да направят на мартенички. Уточнихме всички въпроси, поговорихме за символиката и особеностите на българската шевица.”

Великолепните избродирани от децата мартенички ще изпъстрят класната стая, а всяко дете ще разкаже какво символизира неговата мартеничка, какво представлява, как е изработена. Останалите ще оценяват и най-красивите произведения ще получат награди – комплект за бродиране, конци, бонбони и други сладки неща.

„Освен това помолих хора, които имат традиционни български ризи и избродирани кърпи, да ги донесат. Ще ги включим в изложбата, ще ги сравним с украинските. Ризите имат своя символика и една от жените, която ги е бродирала, ще разкаже за нея повече. Преди това с децата се занимавахме с българските носии, разказах им какви видове има. Самата аз шия кукли и дори направих фигурки с женски и мъжки костюми и ги показах на децата. Беше им много интересно не само да ги видят, но и да ги пипнат” – казва Светлана Балуева.

Българското неделно училище „Светлина” в гр. Запорожие съществува от 2015 г. под патронажа на Запорожкото областно дружество за българска култура и е сертифицирано в Министерството на образованието на България. Негов основател и директор е Иван Петрович Ангелов. В момента там се обучават 132 деца на възраст от 3 години до кандидат-студенти. Република България предоставя възможност за получаване на безплатно висше образование в български университети, а за периода 2015-2019 г. студенти тук са станали 49 младежи.

Във всички дейности в училището активно се включват и родителите, защото за по-добро усвояване на програмата децата се обучават заедно с тях. По този начин учениците се чувстват по-уверено в клас, а вкъщи им е по-лесно да изучават дисциплините. Но не само:


„В Запорожие има българска общност, но децата рядко ходят на срещите там. Такова общуване, при което децата и възрастните да са заедно, има при нас – тук изучаваме езика, тук общуваме, тук цари един дух на интерес към всичко ново. Ние не само отбелязваме българските празници, но и разказваме за тях, учим се да ги разбираме, защото украинската култура влияе върху нас доста силно ­– отбелязва Светлана Балуева. – Но корените на предците карат децата да чувстват връзката с далечната им прародина, да не се откъсват от нея. Да, ние сме граждани на Украйна, но въпреки това в нас има капчица друга, българска кръв, и ние не трябва да забравяме за нея.”

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Полезно: Как получават пенсия българи с осигурителен стаж в България и други страни в ЕС

С влизането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. се откриха много нови възможности за трудова реализация на българите в други страни-членки на ЕС. И те се възползваха. Как обаче се сумира осигурителният стаж, придобит и у нас, и в други..

публикувано на 29.03.24 в 11:25
Гвардейски представителен духов оркестър

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25