Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сиктивкар отбелязват националния ни празник с прожекция на „Козият рог“

По случай Националния празник на Република България, в Голямата зала на Дома на дружбата на народите в град Сиктивкар, Коми, тази вечер от 18.30 часа местно време, ще се прожектира култовият български филм „Козият рог“, информира Българският културен институт в Москва

Филмът на режисьора Методи Андонов, по едноименния разказ на Николай Хайтов, пресъздава едни от най-тежките моменти в историята на България по време на турското робство. Действието се развива в малко родопско село през ХVII век и показва силата на българския дух, а в главните роли влизат актьори, оставили трайна диря в българската кинематография като Антон Горчев, Катя Паскалева, Невена Андонова, Тодор Колев, Климент Денчев, Стефан Мавродиев и др.


Прожекцията на „Козият рог“ е съвместен проект на Българския културен институт в Москва и Българската национално-културна автономия в град Сиктивкар, която от 2010 година насам работи в помощ на българската общност в Коми. Кинопрожекцията на 3 март е първото събитие от съвместната програма на двете институции.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български килими във Париж – културна дипломация в действие /Снимки/

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25