Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София между успеха и неуспеха в усилията за регулиране на бежанския натиск към ЕС

Бойко Борисов, Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел
Снимка: БТА

Тези дни българското правителство и лично премиерът Бойко Борисов проявяват впечатляваща активност в усилията за регулиране на възобновилия се бежански проблем между ЕС и Турция.

Последна проява в тази посока беше облитането с хеликоптер на границата с Турция, извършено от премиера Борисов заедно с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в самия ден на
националния празник на България – 3 март. След последвала среща на тримата в София, Бойко Борисов заяви, че борбата за добросъседство и мирно решение на конфликтите в региона продължава, а от това се подразбра, че напредък има, но все още частичен.

Борисов и Ердоган
Ситуацията към момента е доста противоречива. След две срещи на българския министър председател с турския президент Реджеп Ердоган от петък насам, бежански натиск от Турция към България наистина няма, но има такъв, при това драматичен, от Турция към Гърция. И след втората среща на Борисов с турския президент идеята на българския премиер за среща ЕС-Турция остана неприета. Но независимо от това Урсула фон дер Лайен заяви, че огромният български опит в региона е от стратегическо значение. Това дава основания да допуснем, че ЕС ще продължи да разчита на него. Ако не за друго, то защото благодарение на този опит София съдейства за поддържане на диалога и за разширяване на кръга на участниците в него. В потвърждение на казаното нека напомним, че за последната седмица Борисов обсъжда темата не само с лидерите на ЕС и президента на Турция, но също с германския канцлер Ангела Меркел, премиера на Хърватия Андрей Пленкович, с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис.

Бойко Борисов и Кириакос Мицотакис
В хода на совалките си Бойко Борисов сметна за необходимо да изтъкне, че действа като заинтересована страна, а не като посредник. Направи го вероятно за да покаже, че е наясно с ограничените възможности на България да въздейства върху развитието на толкова мащабен и многополюсен проблем като бежанския между Турция и ЕС, който се възобнови заради конфликта в Сирия и към който на всичко отгоре са съпричастни също НАТО и Русия. В настоящия момент по-съществено отражение върху ситуацията би следвало да очакваме от предстоящата пряка среща между президентите на Турция и Русия - Реджеп Ердоган и Владимир Путин.

След втората си среща с Ердоган, Борисов приветства желанието на Турция да търси решение заедно с Русия чрез пряка среща между президентите на двете страни. Като приветства Анкара за това, че спазва сделката си с ЕС по отношение на българската граница, Борисов призна , че все пак работата е "наполовина свършена". Някои наблюдатели допускат, че казвайки това е имал предвид опита си да организира среща с Ердоган и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в София, от каквато впоследствие сам се е отказал.  Дали пък на по-късен етап няма да поднови поканата?

Снимки: БТА, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54