Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Примерът на завършилите в чужбина и успели у нас българи вдъхва надежда и оптимизъм

Снимка: БГНЕС

Да се конкурираш със себе си е по-голяма цел, отколкото да се конкурираш с всички останали – това е формулата за развитие, която следва служителите в много световни компании, които имат представителства и нас. Да растеш в бизнеса, но едновременно с това да си отговорен и за тези, които идват след теб е още по-висока цел, която следва в работата си един успял българин, избрал обратния път към родината преди повече от 20 години.  

Юлиан Михов е завършил право в СУ „Св. Климент Охридски". Специализирал е международно данъчно планиране в Холандия, а завръщайки се в България трупа опит като правен и данъчен консултант на чуждестранни инвеститори и големи компании. Той е сред българите, които още през 90-те години на миналия век застават пред дилемата да продължат кариерата си в чужбина, след успешно дипломиране там, или да се завърнат в родината. Юлиян избира обратния път към България, защото вярва, че макар и малък пазар, страната ни има голям потенциал за развитие. В момента е директор Бизнес среди на PWC /PricewaterhouseCoopers/ за Централна и Източна Европа. Като представител на компанията той прие Награда за отговорен бизнес за 2019г. в категорията „Инвеститор в знанието”. Тя му  бе връчена лично от държавния глава Румен Радев.

„Наградата е за една наша инициатива, която подехме преди две години, която цели да подпомагане на младите българи с финансово, като за целта учредихме стипендии. Специално тази за 2019 г. беше посветена на всички студенти в България, които учат педагогически специалности и имат желание да останат в страната и да работят като учители. С подкрепата и под патронажа на президента Радев, всички събрани средства от една благотворителна акция, в която дейци на културата, науката и изкуството дариха свой отпечатък на ръката си, подкрепихме студентите. От продажбата на отливки от тези отпечатъци ние събрахме толкова, че да дадем 15 стипендии. Организирахме конкурс и накарахме бъдещите учители да опишат своя аргумент защо искат да останат учители в България и кой е урокът, на който те искат да научат българските деца. Избраните победители реално получиха тези награди, за да могат да завършат обучението си, защото бяха в последните години преди дипломиране. Искахме така да им помогнем, за да могат да реализират своята концепция и виждане за това, как трябва да се развива образованието в България. Стремежът беше чрез нашите партньори и бизнес клиенти да им дадем възможност да намират реализация в практически измерения“. 

Първата година компанията подкрепила 25 студенти, без значение от тяхната специалност, но след това, по решение на всички партньори и служители в компанията, във фокус на учредените стипендии останали само бъдещите учители с кауза.

„Идеята ни е да продължим, като в момента избираме нова кауза, която се надяваме да е действително нещо от което обществото се нуждае в момента. Искаме да бъдем полезни по някакъв начин и да върнем обратно инвестицията в обществото. Така или иначе, основен фокус за нас са младите хора и искаме да задържим тези, които са тук, а тези, които по една или друга причина са заминали, искаме да ги поканим да се върнат и да им намерим силни аргументи да се реализират в България. Реално аз също се върнах през 2000-та, години след като вече бях работил в чужбина. Вече 20 години сме тук и искаме повече млади хора да осъзнаят, че това не е само патриотизъм, не е лозунг, а нещо изпълнено със съдържание“.

Снимки: БГНЕС, PwC България

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00