Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевенските архиви разказват позитивни спомени от черно-белите ленти

Близо два милиона негативи, наследство от някогашното предприятие “Българска фотография”, отлежават в държавните архиви. Черно-белите филми са запечатили моменти от живота в социалистическа България и очакват специалистите да ги извадят на светло, за да оценят стойността им за историята.

Крачка в тази посока направи Плевенският държавен архив, визуализирайки на винил част от фотографското си наследство в изложбата “Позитивни спомени от старите негативи”. В залата на Държавната агенция “Архиви” в столицата са изложени 20 табла, които разкриват разнообразното лице на града – архитектура и благоустройство, военно дело, промишленост, туризъм, здравеопазване, култура, спорт. И тъй като са използвани не само кадри от “Българска фотография”, но и частни архиви, представеният период обхваща също години преди смяната на политическия строй.

Маринела Йорданова, началник на архивите в Плевен, се спира пред някои от таблата, съхранили знакови моменти за града.

Сред тях може би най-ценно място заема паното с фотографиите на творците, прославили с таланта си Плевенския район – актьорът Георги Парцалев, оперните певци Асен Селимски и Михаил Попов, писателите Дончо Цончев и Любен Дилов, композиторът Боян Икономов.

“Това е изглед от центъра на Плевен през 1956 г." – започва разказа си Маринела Йорданова.


"Следва една забележителна снимка от 1943 г., в която войници полагат клетва за вярност в името на цар Симеон II."




"Сред забележителностите показваме парка “Кайлъка”, а в раздела “Здравеопазване” една вече несъществуваща аптека от 40-те."



"Културното развитие на града пък е представено с театъра и операта, със Северняшкия ансамбъл. Не можем да подминем също така характерните за този период манифестации, типичното за района лозаро-винарство, модата, прическите. "

"Интересен кадър показва как учителки от Майчинското училище възпитават децата да благодарят на Бог за положената пред тях храна."



"Научаваме и че в Плевен някога е имало летище и добре развита промишленост, за която свидетелстват тютюневата фабрика, една вакуумна инсталация и Сдружението на индустриалците от 1943 г."



"Изложбата завършва с изображения на младежките бригади и на известния хотел “Балкантурист”."

Според Михаил Груев, председател на Държавната агенция “Архиви”, в областните поделения също се съхранява огромен обем снимков материал и неговото дигитализиране ще съхрани и популяризира наследството от миналото.


“Този масив е неоценим извор за целия обществено-политически, социален, културен и икономически живот на България в периода на социализма – каза Михаил Груев, председател на Държавната агенция “Архиви”. – Макар и идеологически много оцветен, защото е използван за пропаганда, ние започваме да откриваме този исторически източник за българската публика. Първата крачка към изваждането му на бял свят направихме с дигитализирането на 400 хиляди контактни копия, а втората е проектът на колегите от Плевен. Надявам се този архив да достигне и до училищата, за да се работи с него в часовете по история.

Снимки: Диана Цанкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Преди 80 години е открита Казанлъшката гробница

"Човекът не знае пътя към небето, но конят го знае", гласи поговорка на траките. Затова тракийските царе задължително са изпращани в отвъдното заедно със своите коне. Заради многобройните могили с погребения на владетели от елинистичната епоха,..

публикувано на 19.04.24 в 04:35

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15

Навършиха се 80 години от последната бомбардировка над София

На 17 април преди 80 години е последната, най-жестока бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На този ден по обед, през 1944 г., 350 американски бомбардировача, придружавани от изтребители "Тъндорболт" и "Мустанг" хвърлят над София..

публикувано на 17.04.24 в 14:00