Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуален гид води туристите в Археологическия музей на Хисаря

Посещението на античния град се превръща в опознавателна игра чрез достъпно мобилно приложение за туристи

| обновено на 22.05.20 в 06:35

Град Хисаря е целогодишен курорт. Това се дължи на добрия климат, минералните лековити извори и археологическите обекти, които са много и добре консервирани. Тук може да се видят най-добре запазената крепостна стена в Европа и римски терми, където и до днес по античен водопровод тече минерална вода.



Съоръжението е строено през 135 година, а в късната античност Диоклецианопол (както тогава се е наричал град Хисаря) е бил най-големият римски СПА център в балканските провинции на Римската империя.

Термите в Хисаря са с действаща канализация и басейни и са сред трите съхранени подобни забележителности в света – другите са в Бат, Англия и в Алжир.

При археологическите разкопки на съоръжението в Хисаря са намерени мраморни оброчни плочки на трите нимфи, покровителки на лечебните извори, което подсказва, че още преди изграждането на баните в средата на II век, там е имало светилище на нимфите.



Нимфеумът е прототип на съвременните балнеолечебници. Античните терми винаги са били най-голямото богатство на курортното селище, а днес са част от Археологическия музей в Хисаря.

За да направят още по-забавен и незабравим престоя на туристите в града, известен със своите 22 лековити минерални извора, група IT специалисти разработиха приложение за мобилни устройства, което води посетителите на вълнуващо пътешествие в древността. То може да се свали и използва безплатно на територията на Археологическия музей.



Чрез Hisarya Tour walk могат да се разгледат виртуално, с добавена реалност обекти и артефакти от древноримския град Диоклецианополис. Създателите на приложението го определят като модерна форма на визуално изкуство, което създава връзка между историята и културния туризъм, между творческия и туристическия продукт.

„Приложението е базирано изцяло на модерните технологии, то е лесно и удобно за достъп на потребителя както на български, така и на английски език“ – казва Таня Данчева, един от доброволците към Археологическия музей в града. Тя разяснява и как точно работи мобилното приложение:


„Когато си купите билет за някой от археологическите обекти в Хисаря, вие си сваляте там на място приложението. В момента то работи само за раздел „Римски терми“, но по проект трябва да се разшири и за целия античен град. Кликвате върху активния обект, където ви „посреща“ един стилизиран Асклепий – това е бог-лечител от древногръцката митология, /син на Аполон и нимфата Коронида/. Насочвате маркера и с него може да си направите снимка, която остава във вашата галерия върху самото приложение. След това може да продължите да следвате маркерите и когато влезете в съответното помещение, получавате информация от малкия Асклепий за това, къде се намирате и какво е предназначението на съответното помещение. После може да насочите телефона си към някой друг маркер и там се появява даден артефакт, за който отново получавате информация. Минавайки през всички помещения, вие събирате различни артефакти, които остават в галерията ви. По-късно, ако пожелаете, може отново да си ги видите и да получите информация за тях. Приложението може да се ползва и без интернет многократно, стига веднъж да е свалено на телефона на посетителя в музея в Хисаря“.

В музея на този древен град има експонати от петото хилядолетие пр. Христа до епохата на Възраждането (средата на 18 век), като са застъпени всички периоди – Неолита, Бронзовата епоха, траките също са живеели около минералните води. След това идват римляните и император Диоклециан. От това време в града има съхранена императорска резиденция.

Друга забележителност е запазената римска гробница от IV век с красива мозайка в нея.



Снимки: museum.hisar.bg и facebook.com/HisaryaTourWalk



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10

Рафтинг сезонът по река Струма край Кресненското дефиле вече започна

Любителите на рафтинга в България вече правят първите си спускания по река Струма край Кресненското дефиле. Месеците март, април и май са подходящи за групите, които търсят повече адреналин, тъй като реката е по-пълноводна и преживяването е..

публикувано на 20.03.24 в 07:30