Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 март - Световен ден на потребителя

Българските потребители са все по-добре ориентирани относно правата си

Снимка: kzp.bg

За първи път от много време, през изминалата 2019 г., е отбелязан 10 % спад в броя на жалбите – посочват от Комисията за защита на потребителите (КЗП). Това е органът, който следи за спазване на правата и интересите на българите при покупки, избор на туроператори, пазаруване през Интернет, промоции, подписване на договори с мобилни оператори и др. На страницата си КЗП дава съвети, как да избегнем уловките на некоректните търговци, как да потърсим правата си, как да действаме при възникнал проблем и какви са изискванията на закона в едни или други случаи.

Проучванията ни показват, че българските потребители в последно време са по-добре ориентирани относно правата си – казва Димитър Маргаритов, председател на КЗП. – Повече от половината анкетирани знаят, кои са техните базови потребителски права. Още по-голям е процентът на хората, които казват, че ако чувстват, че потребителските им права са застрашени или нарушени, биха проявили активност и биха се стремили да получат защита.”

Кои са най-честите нарушения? Потребителите изпитват затруднения най-вече при закупуването на различни вещи, комуникационни устройства, битова техника. И когато тези вещи проявят дефект в рамките на срока на гаранцията, хората се оплакват от недобрата комуникация при извършването на ремонт или замяната на дефектните вещи, както и от липсата на точна реакция от страна на търговците, както изисква законът.

Друга група нарушения са случаите на различни кампании, промоции, намаления, често срещани по празници. Черният петък, който набира все по-голяма популярност – също – продължава Димитър Маргаритов. – В рамките на тези кампании получаваме жалби, че невинаги процентите, които са обявени, са коректни. Имали сме случаи, при които при проверки на онлайн-платформи и електронни магазини установяваме, че стоките не са продавани на цените, на които се твърди, че са продавани, за да бъдат оттам намалени със съответния процент. Това са доста сериозни нарушения, за които КЗП следи и налага санкции."

КЗП полага значителни усилия не само като контролен орган в извършването на десетки хиляди проверки в търговски обекти, онлайнмагазини, туристически обекти, но и за превенция с цел предотвратяване на нелоялни търговски практики:

„От няколко години установихме, че полезен ефект има и работата с търговците, защото в някои случаи се оказва, че няма умисъл при извършването на нарушение от тяхна страна, а по-скоро динамиката на законодателството води дотам, че не всички познават добре действащите правила, за да могат да ги спазват – обяснява Димитър Маргаритов. – И когато наред с контролната дейност има и превенция, информационни кампании и др., то тогава и самите търговци стават по-информирани, а оттам и потребителите стават по-защитени.

Заради ситуацията с коронавируса в София и страната се отменят планираните срещи с потребители, на които се дават полезни съвети и информационни материали.

„Затова чрез онлайн-инициативи ще направим така, че този ден да бъде усетен и отбелязан най-вече с допълнителна информация. Хората конкретно се интересуват как да бъдат планирани пътувания, особено ако тези пътувания са в зони с повишени рискове. Ще предоставим възможност да бъдем намерени лесно и бързо, когато потребители искат да получат съвет или да подадат сигнал. Мисля, че така отбелязването на Деня на потребителите ще бъде най-полезно за всички” – отбелязва председателят на КЗП.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40