Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без паника, но с висока дисциплина ще преодолеем COVID-19

Снимка: dw.com

„Обявяването на извънредно положение във връзка с разпространението на заразата от коронавируса е разумно решение, тъй като става дума за инфекция, която много бързо се разпространява.“ Така коментира днешното решение на Народното събрание за въвеждане на извънредно положение в България акад. д-р Богдан Петрунов от Националния център по заразни и паразитни болести. Разнопосочната информация около разпространението на коронавируса по света ни накара да потърсим експертното мнение на имунолога*.

Много важно да спазваме стриктно препоръките на здравните специалисти, за да ограничим разпространението на заразата, апелира акад. Петрунов в специално интервю за Радио България. Предпазните мерки ще намалят „количеството на вирусния товар - образно казано, вместо десет единици от вируса, в организма ще навлезе една, а това е от голямо значение за развитието на заболяването“:


„Смъртността от това заболяване е около 3 %, в зависимост от различните страни. Например в Германия, където има добре организирано здравеопазване е под 1%, в Китай е над 3,7%. В Италия, където положението е наистина трагично, смъртността е над 6%. Това са все факти, които показват, че трябва да се вземат съответни мерки, за да не се допусне широкото разпространение на заразата и смъртността да се увеличи. Засега на световно ниво леталният край е под 3 %. За сравнение при грипна епидемия смъртните случаи се движат между 0,5 – 1%.“

По думите на акад. Петрунов не става дума за нещо, което ще изтреби човечеството, но безспорно ще окаже не само въздействие върху здравето, но ще засегне икономиката на целия свят. По оценка на Световната банка до момента загубите надхвърлят 450 милиарда. Факт е, че те ще се увеличават:

„ И тук за мен основното и най-важното е личната дисциплина и личната хигиена. Не трябва да се успокояваме, както често българите правим, че на нас това няма да се случи. Особено трябва да внимават хората над 65 години, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, особено от белодробни заболявания, бронхиална астма, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Те са най-изложеният на риск контингент в този случай. Това е много сериозно предизвикателство за страдащите от дихателно-алергични заболявания. Вирусът засяга най-малките дихателни пътища – алвеолите, точно на границата, където става предаването на кислорода към кръвоносната система. Доказано е, че може да се задържи в епителните клетки на белия дроб до 96 часа, което е много сериозен проблем. Затова увреждането на алвеолите е наистина тежко и води до белодробна недостатъчност, често и смърт.“

Наред с хигиената и предпазните мерки, една от основните препоръки на акад. Петрунов е да се прекарва „повече време на открито, но не в тесен контакт с други хора“. Важно е да знаем също, че климатиците и вентилационните системи са сред опасните съоръжения, които допринасят за разпространението на вирусите. Затова филтрите трябва да се почистват през два-три дни.

Превантивните мерки включват и подсилването на имунната система с антиоксиданти и имуностимулатори, защото засега лечение на вируса няма. 

„Ние трябва да засилим максимално естествените ни защитни сили към една инфекция – категоричен е акад. Петрунов. - Съществуват много качествени препарати, т.нар. имуностимулатори, които се използват успешно в България от много години. Антиоксидантите от своя страна потискат т. нар оксидационен взрив, който се получава при една инфекция. Затова нашите лекари трябва да препоръчват използването на тези добавки“

Противно на твърденията, че в скоро време ще има ваксина, имунологът подчерта, че създаването на адекватна ваксина ще отнеме най-малко две години. Активно се разработват антивирусни препарати, но те са във фазата на експерименталните проучвания, т.е. на е доказана тяхната категорична ефективност и най-вече тяхната безвредност. Единственото сигурно е превенцията.

*Академик д-р Богдан Петрунов е един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България с широка международна известност. Дългогодишен директор на Националния център по заразни и паразитни болести (1993-2010г.). Създател е на първата в България лаборатория по алергия, в която се разработиха и внедриха в практиката повече от 200 вида алергенни препарати за диагностика и лечение на алергичните заболявания. Основател е и на ново научно направление свързано с разработването, изучаването и внедряването на полибактериалните имуностимулатори, които намират широко приложение в клиничната практика у нас и в чужбина. През 2017г. бе удостоен от Българския лекарски съюз и пациентските организации с Награда за „Цялостен принос в развитието на медицината”.

Снимка: Дарина Григорова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00

България днес – 26 март 2024 г.

В "България днес" на  26 март говорим за бежанците от Източна и Беломорска Тракия, които намират подслон в пределите на България в началото на ХХ век. Към историческите събития ни връща честването на Деня на..

публикувано на 26.03.24 в 19:00

България днес – 25 март 2024 г.

Благовещение е! На днешния християнски празник на жената, в предаването "България днес" на Радио България, ще говорим за вярата, думите и истината в нас и около нас. Ще отбележим няколко важни събития, който ще бележат днешния 25 март - Денят на..

публикувано на 25.03.24 в 19:00