Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Василий: Вярата е тази, която ще ни спаси!

Снимка: БГНЕС

С налагането на извънредни ограничителни мерки в България заради епидемиологичната обстановка на официалната си страница Св. Синод обяви, че Божествените литургии от Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ще бъдат излъчвани на живо във Facebook – страницата на Българската патриаршия. По този начин Българската православна църква даде възможност на вярващите да участват в богослуженията и в същото време да се съобразят с призивите на Националния оперативен щаб българите да останат по домовете си и да не се събират по групи. Въпреки възможността да следят литургията от дома си, мнозина православни предпочитат да присъстват лично в Божия храм, където заедно със свещениците да отправят специални молитви за избавяне от епидемии от особено заразни и смъртоносни болести. Някои от миряните взеха и причастие, сякаш, за да покажат на „не“ вярващите и скептиците, че Светото причастие е най-силната защита. В специално интервю за радио България отец Василий Сарян от столичния храм „Свето Преображение Господне“ подчерта:


„Ако заразите се предават по този начин досега нямаше да има нито църква, нито християни. Като свещеници, ние сами употребяваме цялото останало количество от причастието, което е останало в потира. По тази логика досега да сме измрели, защото дори хората, които пристъпват към причастието често не осъзнават, че са болни от нещо. И точно тук стои въпросът за вярата. Всички тези, които са против това са хора, които нямат елементарна представа за какво става дума. Човек може да се зарази откъдето най-малко очаква, а в случая, в Христовата църква ние знаем, че причастието е огън, който изгаря и греховете на човеците и техните недъзи и техните болести.“

Църквата призовава хората, когато пристъпват към причастието да го правят с дълбока вяра. Сам Спасителят е казал, че е дошъл за болните, които са и духовно и телесно болни и това, което спасява християните е силната вяра. С думите „Твоята вяра те спаси, иди си с мир и бъди здрава!“ Иисус Христос изцелил болната жена, която пристъпвала към него с надежда и вяра за изцеление от нелечима болест. Затова християните вярват, че причастието (тялото и кръвта христови) е лекарство за всяка болест. „Ако някой прояви съмнение към причастието, означава, че проявява съмнение към Бога, което означава, че извършва богохулство“, подчертава отец Василий и добавя:

„Сам Господ е казал, че ако изпием нещо отровно в Негово име, няма да ни навреди. Църквата винаги е лекувала не само душите на хората, но и телата. Достатъчно много чудеса има, които го доказват и знаем, че в цялата история на църквата винаги Бог чрез Църквата е спасявал хората от бедствия, чуми и епидемии. Разбира се, прагматиците ще кажат, че е настъпил естественият край на епидемията, но ние знаем чудесата, които Бог върши и не се съмняваме в тях. Така, че ние не се съмняваме по никакъв начин дали някой ще ни зарази, когато сме в храма и когато служим на Бога и се причастяваме.“

Отец Василий призова хората да бъдат разумни. Според него в съвременния свят всеки трябва да прояви повече интелигентност. Около създалата се кризисна ситуация в световен план информацията е много разнопосочна, в социалните мрежи се появиха какви ли не твърдения. „Това от своя страна води до загубата на сигурност и кара хората да се страхуват, да се притесняват. А точно по този начин човек сам може да си навреди“, категоричен е свещеникът:

Знаем много добре, че самовнушенията понякога водят до много тежки последствия. Човек може да се разболее и да умре, ако си внуши, че е болен и обратното − с дълбока вяра в Бога, по чудодеен начин, са се излекували нелечимо болни. Така е и в този случай – вярата е тази, която ще ни спаси. Вярата – това е сила и ако ние сме убедени, призовавайки Божията помощ, нищо не може да ни покоси!

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Навършиха се 80 години от последната бомбардировка над София

На 17 април преди 80 години е последната, най-жестока бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На този ден по обед, през 1944 г., 350 американски бомбардировача, придружавани от изтребители "Тъндорболт" и "Мустанг" хвърлят над София..

публикувано на 17.04.24 в 14:00

Документална изложба разказва за католиците в България

Документална изложба "Католиците в България XVII-XXI век" ще бъде открита днес в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Експозицията ще представи документи за книжовното наследство на българите католици. Посетителите ще научат за..

публикувано на 17.04.24 в 07:05

Изложба разказва за създаването на двореца в Балчик преди 100 години

Изложбата "Духовната вселена на кралица Мария" на румънската асоциация ДАР гостува до 12 май в Държавен културен институт "Културен център Двореца" – Балчик. Това е първото от над 90 събития в културния институт, посветени на 100-годишнината от..

публикувано на 16.04.24 в 11:40