Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнес и власти заедно срещу коронавируса

Снимка: БТА

Въведеното в петък, 13 март, извънредно положение в България заради коронавируса, засега е доста гъвкаво, или „меко“, както се казва. Придвижването на хората и превозните средства, ходенето на работа и по магазините не е забранено. Търговията на дребно леко пострада, заради затварянето на магазините в моловете, но иначе немалко от уличните магазини за хранителни и нехранителни стоки са отворени, стига да не предизвикват струпването на много хора на едно място. Последното се случи със супермаркетите веднага след обявяването на извънредното положение в петък, но сега ситуацията е спокойна, макар някои от рафтовете да са поопразнени. Останалата част от бизнеса засега е в изчаквателна позиция, колебае се и не знае точно какво да прави, но предчувствията не са добри.

На този етап България е сред страните най-малко засегнати от COVID-19 според Главния държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев. Така или иначе има нови правила за живот, а те важат и за бизнеса. За най-силно пострадали се смятат туризмът, транспортът, хотелиерството и ресторантьорството, развлекателният бизнес като цяло. Но всичко е, според експертите, още в начална фаза и никой не може да предскаже как ще еволюира ситуацията. Властите заедно с бизнеса разглеждат различни сценарии и засега мненията им за основните мерки в кризисната ситуация на практика са много близки. Това пролича на среща на президента Румен Радев с работодателските организации, на която той заяви, че „само със забрани и глоби не може да излезем от кризата като устойчива икономика“. Според него е нужен комплекс от мерки в подкрепа на бизнеса, който вече търпи загуби.

А „без бизнес държавата не може да оцелее“, е убеден президентът. От своя страна Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България, посочи, че „Трябва да се вземат несимволични мерки. Трябва да се компенсира бизнесът, както и хората, които няма да получат заплати“, защото „щетите ще бъдат по-големи по икономически причини, отколкото по медицински“. Радосвет Радев, член е на УС на Българската стопанска камара, настоя държавата “да покаже своята коректност, изплащайки всички свои задължения по различни програми и обществени поръчки“. На друга среща вчера на министъра на финансите Владислав Горанов и на икономиката Емил Караниколов с бизнеса и синдикатите се стигна до съгласие, че фискалните мерки не могат да заместят бизнеса и трябва да се намери баланс между мерките за социално дистанциране и реалната икономическа и търговска дейност. Капиталът на държавната Банка за развитие ще бъде увеличен с 250 млн. евро, така че да има достатъчно ресурс за подпомагане на икономическите дружества в случай на необходимост, така че стопанският живот да не замре и да се ограничат съкращенията на персонал.

Този добронамерен диалог може само да се приветства с очакване да се запази и в бъдеще. А според всички бъдещето няма да е много розово и ролята на икономиката в това отношение е от жизненоважно значение, защото е силата , която поддържа и движи реалния живот на обществото. В крайна сметка тя ще трябва да плати цената за спасяването на нацията и държавата. Съществена роля в това отношение могат да изиграят и обещаните от ЕС 812 млн. евро помощ. Освен това, България все още не е усвоила 546 милиона евро по европейските структурни и инвестиционни фондове след обявяването на Инвестиционната инициатива за отговор на коронавируса.

Вместо да регистрира растеж твърде вероятно страната ще изпадне в рецесия, както много други в Европа. И тогава ще трябва да бъдат отложени, замразени или направо изоставени редица публични инвестиционни проекти, които трябваше да дадат хляб на частния бизнес и изискваха наемането на допълнителна работна ръка при добро заплащане.

Снимки: БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00