Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банско е под карантина

Осигуряват контролирано извозване на чуждите туристи оттам

Снимка: БТА

Най-популярният зимен курорт на България е изолиран за две седмици, след като по-рано днес стана ясно, че в Благоевградската болница има двама пациенти с коронавирусна инфекция, а три от установените през последното денонощие случаи имат връзка с Банско. Мярката оповести на извънреден брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Карантината се налага от тази вечер и предвижда забрана за влизането и излизането от града. Онези, които живеят в Банско и в момента се намират извън него, могат да се приберат до 20.00 часа на 18 март.

Чуждестранните туристи в Банско, които са около 200 души, ще могат безпрепятствено да напуснат града - увери министърът на външните работи Екатерина Захариева и поясни, че гостите от Великобритания и от Израел вече са го направили. На всички ще бъде осигурено контролирано извозване от Банско към летището, каза още Захариева. 

Карантината означава, че градът вече е с контролно-пропускателни пунктове и никой не може да напусне територията на Банско. Ще има снабдяване с хранителни продукти, увериха властите и призоваха да няма нарушители на карантината. Още информация - ТУК

Също днес министърът на туризма Николина Ангелкова издаде заповед да бъдат прекратени организираните екскурзии в страната и в чужбина до 13 април. "Безотговорно е в тази ситуация да се пътува с цел туризъм и екскурзии" - каза Ангелкова.

Министърът на транспорта Росен Желязков заяви днес, че държавата ще направи всичко възможно българите в чужбина, за които няма редовни полети, да се приберат у дома. Той увери и, че Еврокомисията ще осигури транспортен коридор за стоките, за да не се блокират снабдяването и веригите за доставки за индустрията. Повече по темата - ТУК

Полезно:

  • По въпросите на COVID-19 е разкрита гореща телефонна линия: +359 2 807 87 57.
  • В помощ на пътуващите в чужбина всекидневно се публикува актуална информация от Ситуационния център  на Министерството на външните работи.   
  • Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 
  • Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00