Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Кръстанов: Има опасност Бразилия да се превърне във втора Италия за Ковид-19

Няма заразени с коронавирус българи в Бразилия, но сънародниците ни там са притеснени

Сао Пауло
Снимка: wikipwdia.org

„Бразилия имаше невероятния шанс, че заразата с Ковид-19 достигна до нея по-късно. За съжаление този шанс беше пропуснат. В началото не се предприемаха никакви мерки, тъй като правителството подцени ситуацията. Такива се взимат сега, но вече са много закъснели“.

Това разказа в интервю за Радио България Михаил Кръстанов – българин, който от години живее в Бразилия и е създател на първото българско училище в Южна Америка. Той потвърждава думите си, като обяснява, че вирусът се разпространява в Бразилия чрез бразилци, които се завръщат от работа или туризъм в Италия, без да бъдат подлагани на никаква карантина, въпреки че идват от огнище на заразата. Такива са първите 15 случая на заразените в южноамериканската държава. В момента в страната са затворени учебните заведения, отменят се културни мероприятия, работят само магазините за хранителни стоки, аптеките и банките. Обучението и работата там, където е възможно, се извършват дистанционно.

В момента заразените в Бразилия са 529, от тях над 350 са в Сао Пауло – един от градовете, в които има най-много българи, наред с Рио де Жанейро и Манаус. В цялата страна, по данни на МВнР, живеят около 3000 българи, но в действителност са може би доста повече.

Българското неделно училище в Бразилия, което се ръководи от Михаил Кръстанов, също е преминало в режим на дистанционна работа:


„Имаме достатъчно опит в онлайн обучението, но досега никога не сме преподавали на 100% по този начин. И това си е предизвикателство. Българската диаспора в Бразилия са интелигентни хора. Много от тях са заети в сферата на изкуството или преподават в университети. Така че в момента си стоят вкъщи и дори не пускат децата си да излизат“.

Нашите сънародници там са притеснени и от факта, че ако в България е въведен строг контрол за спазване на дистанция между клиентите в аптеките и магазините, в Бразилия такива мерки не се прилагат. Друг проблем на най-голямата страна в Южна Америка са бездомните, които обикалят сред по-оживените места в търсене на пари и храна. Ако във фавелите (най-бедните квартали- бел.ред.)в Бразилия, в които постройките са една до друга като пъзел, възникне зараза, за ден-два всички там ще бъдат заразени, смята Кръстанов. Според него съществува реален риск страната да се превърне в Италия на Южна Америка и дори нещо повече. „Защото в момента сме в началото на кризата и установеният досега брой на заразените не е реалният. Дай Боже, да не се окажа прав, но пред Бразилия стои голямо препятствие, което ще трябва да прескочи“, прогнозира Михаил.

По думите му, към момента в Бразилия няма нито един българин, заразен с Ковид-19. С вихрещата се здравна криза обаче е свързан и последващ икономически проблем, който притеснява сънародниците ни на бразилска земя.

„Няма как да не се притесняват, защото кризата просто чука на вратата. Последните седмица-две доларът всеки ден чупи рекорда – вдига се нагоре, което води до обезценяване на бразилския реал, повишаване на цените на стоките. От тази гледна точка цялата българска диаспора тук е притеснена“, казва Кръстанов.

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05
Шошана Барух

Бюрек със сирене, айрян и таратор – Шошана и нейната българска закусвалня в Бразилия

Casa Bulgara или Българската къща заема водещо място в кулинарните пътеводители на Сао Паоло – най-големия град в Бразилия с над 12 милиона жители. Закусвалнята съществува от близо половин век на един и същи адрес и е собственост на 75-годишната..

публикувано на 02.04.24 в 11:20

Цветан Найденов – един българин в Шаолин

Той е дете на прехода, роден в края на 1989 година в София. Израснал е с филмите за кунгфу и мистиката на манастира Шаолин в Китай. Пътят му минава през тренировки по айкидо, НАТФИЗ и класа на проф. д-р Александър Илиев, където завършва висшето си..

публикувано на 02.04.24 в 11:15