Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Детският хор на БНР на 60 години

Вместо концерт – радио-празник

| обновено на 24.05.20 в 10:43
Снимка: БНР

„Концертът в зала № 1 на НДК, посветен на годишнината, се отлага, но нека бъдем заедно в мислите си на този ден – настоящи и бивши хористи, в България и по света. И нека запазим високия дух, на който сме се научили тук, в Детския радиохор“ – призовава Венеция Караманова, главен диригент на състава, чиято история започва през 1960 г. Тогава, в първия ден на пролетта, е първата репетиция на Детския радиохор с младия диригент Христо Недялков. Под негово ръководство хорът е изнесъл огромен брой концерти във всички големи културни столици по света, участвал е в конкурси, фестивали, значими международни събития. Само в Япония концертите са над 500, в 150 града по време на общо 18 турнета.

Днес в Страната на изгряващото слънце в учебната програма по музика децата изучават няколко български песни (в превод на японски), станали популярни покрай това забележително културно сътрудничество. Респектиращ е и броят на наградите от авторитетни форуми за хорово изкуство. Сред тях е титлата „Посланик на европейската култура”, присъдена от Европейската федерация на хоровете към Европейския съюз през 2002 г. Акад. Недялков остана начело на състава повече от половин век – до 2013 г., когато напусна този свят. След това ръководството пое Венеция Караманова, дългогодишен хормайстор и втори диригент на състава, коятоприе за своя основна задача да съхрани традициите, но и да създаде нови.

Ето и думите на г-жа Караманова, отправени към всички, които днес празнуват рождения ден на „хорчето“, както го наричат с любов:


Аз искам да ги поздравя! Нека не се разочароват, че няма да се видим точно на 21 март, както всяка година.

Искам да се обърна към вас, хористи - някои у дома, други вече пораснали и пръснати по света. Обръщам се и към уважаемите членове на сдружение „Ангелогласно детство“, към всички почитатели на нашето изкуство. Наистина, планирахме да отбележим бляскаво нашата 60-годишнина, но и сега ще го направим, макар и необичайно – чрез Радио България. Нека всеки от нас да поднесе благодарността си на основателя на състава и негов дългогодишен диригент маестро Христо Недялков. Вие живеете с музиката, с песента, с изкуството. А всяко докосване до тях възпитава и преобразява. Вашият талант, всеотдайност и трудолюбие понесоха българската песен по света, на най-престижните сцени в Лондон, Ню Йорк, Москва, Пекин, Токио… Вие спечелихте обичта на публиката на четири континента. Желая на вечно младия Детски хор на БНР творчески успехи и бъдете здрави! Честита 60-годишнина и на многая лета!


Ще празнуваме през цялата 2020 г. Подготвяме фотоалбум за последните 10 години от работата на хора, защото Маестрото остави чудесна книга „Петдесет години ДРХ“, няма какво да добавим в нея. Ще има изложба в пространството пред Народния театър. Нека отмине тази екстремна ситуация и в края на септември или началото на октомври ще чуете нашите песни, които подготвихме с толкова обич. В новия диск, който записахме, сме включили песни от новата програма, както и емблематични творби от първите пет десетилетия. Имахме планирани концерти, но сега всичко се променя, да видим какво ще осъществим. Хорът е преживял толкова много изпитания! В най-трудните ситуации Маестрото ни учеше да се мобилизираме и да правим най-доброто, на което сме способни в момента. Той не обичаше да се унива и да се ронят сълзи. Това е част от възпитанието, което всички ние сме получили в хора и което на свой ред предаваме на всяко следващо поколение.


Един от нашите проекти е концерт в Античния театър в Пловдив с наши бивши солистки, сега звезди на оперната сцена – Мария Радоева, Светлина Стоянова, Виолета Радомирска… Известните оперни певци, тръгнали от този състав, се умножават. Разгръщам албума на Маестрото, който споменах, там са записани около 30 имена, но броят им днес е значително по-голям. Да не забравяме, че сред бившите хористи има известни личности, успели в различни сфери – диригентите Росен Миланов и Стефан Недялков, журналистите Юлия Талева, Лидия Михова и още редица стойностни хора, излезли от нашите редици, които са „жалони“ в своята професия.

Снимки: БНР, архив

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Минали концерти и изпълнения на Детския радиохор можете да гледате тук.

Още от категорията

За мечтите и успехите на едно българско семейство в Бостън

Елена Колева и Пламен Карадонев са първите българи − преподаватели във факултетите по пиано и пеене на Berklee College of Music. Напускат България преди 19 години, за да учат джаз в САЩ. Мечтата им е да успеят в родината на любимата си музика...

публикувано на 30.05.20 в 06:55

„Оренда“ – един малък български хор в Париж

В анонса към концертните програми на „Оренда“ четем: „Дванадесет певици - като 12-те деления на часовника, като 12-те месеца на годината и 12-те лунни цикъла... Това число, смятано за космическо, като точка на извечната хармония, символизира в някои..

обновено на 25.05.20 в 07:53

Костадин Генчев: „Фолклорът е неизчерпаем извор“

Народната музика е живот и призвание за известния кавалджия Костадин Генчев. Наскоро той закръгли 50-ия си юбилей, събрал в годините вдъхновеното творчество на именития ни музикант – виртуозен инструменталист, аранжор на песни, мелодии, хора, автор..

обновено на 24.05.20 в 10:40