Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Античната крепост Туида в Сливен „живее“ според ритъма и потребностите на съвременния човек

Снимка: wikipedia.org

„На път към морето прекарахме един чудесен ден в Сливен - градът на стоте войводи. Едно от най-интересните места, които посетихме беше късноантичната и средновековна крепост Туида“ – така би започнал разказа си турист, посетил Сливен и попаднал на тази историческа забележителност, която впечатлява с добре запазения си зид, в близост до централната градска част.

Крепостта е разположена на хълма Хисарлъка, в североизточната част на Сливен. Това е удобство за гостите и жителите на града, тъй като до нея се стига по пешеходен маршрут и може да бъде често посещавана.

Детайлното проучване на Туида, археолозите започват през 1982 г. В обекта са разкрити и проучени двете порти – северна и южна, четирите кули, крепостните стени, жилищни и стопански помещения. Намерени са и много артефакти. Благодарение на открит епиграфски паметник с надпис е установено и автентичното й име - Туида.

Предполага се, че още в трети век, в местността Хисарлъка е имало тракийско селище. Самата крепост е построена в средата на IV-ти век на площ от 42 декара. „Туида е била използвана в продължение на векове – по време на Римската империя, на Византия и по време на средновековна България. Днес тя е исторически обект, стопанисван от община Сливен“-казва екскурзоводът Деница Жечева.

„Крепостта се намира на едно възвишение, като цяло тя е административна част, там е бил съсредоточен елитът на обществото - управниците и защитниците на града. Знаем също, че е имало и казарма, а населението е живеело извън крепостния зид, в подножието на крепостта. При опасност, то се е прибирало зад крепостните стени. Имало е възможност да издържат на обсади дълго време, а при нападения са бягали в планината, чрез таен тунел, който излиза на близката р. Новоселска. Любопитен факт е, че археолозите са открили восъчна свещ, с която са си осветявали пътя. Тунелът, който бил измазан, има пропадане на 20 м. във вътрешността.  Предстои да бъде реставриран и всички се надяваме някой ден да бъде отново годен за преминаване“.

Хората от Сливен посещават често крепостта. Най-интересна за тях е видео анимацията, която разказва за миналото на хората по тези земи. „Ежедневно всеки, който посети обекта, може да стреля с лък, да се облече в средновековен костюм и да си направи снимки за спомен, както и да научи интересни факти от историята, бита и кухнята на хората от античността“ – разказва Деница Жечева.

Посетителят може да съпреживее историята, да изпробва уменията си в занаятчийско ателие, да изработи сувенир и да си тръгне в добро настроение от Туида. Съсредоточили сме се в представяне на древните занаяти плъстене и тъкане на кори. Плъстенето с вълна било често срещана дейност тук, а самите плъсти са се използвали за изолация на домовете по онова време. Общината изцяло подкрепя всяка наша културна или образователна инициатива на територията на крепостта. Тук се организират открити уроци и занимания за деца. Има амфитеатър и сцена на открито. Провеждат се много концерти, а през 2019г. ни гостува и трупата на Старозагорската опера. Заради облагородената среда, зад крепостните стени на Туида се провеждат различни спортни мероприятия и състезания, както и фестивали на изкуствата“.

Снимки: wikipedia.org, БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10

Рафтинг сезонът по река Струма край Кресненското дефиле вече започна

Любителите на рафтинга в България вече правят първите си спускания по река Струма край Кресненското дефиле. Месеците март, април и май са подходящи за групите, които търсят повече адреналин, тъй като реката е по-пълноводна и преживяването е..

публикувано на 20.03.24 в 07:30