Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България затвори границите си за граждани от страни извън ЕС

Снимка: БГНЕС

Във връзка с превенциите срещу разпространението на коронавируса, от днес, 20 март до 17 април включително, е в сила забраната за временно влизане на територията на България на всички граждани на трети страни през всички гранични пунктове с въздухоплавателни, морски, железопътни и шосейни транспортни средства.

По данни на МВнР ситуацията на сухопътните граници на европейските страни се променя непрекъснато и драстично, което прави пътуването към или от България с всички видове транспорт невъзможно. Според последната информация на дипломатическите ни представителства, почти няма държава в Европа, която към този момент да не е въвела ограничителни мерки - затваряне на граници или на отделни ГКПП, засилване на граничния контрол, спиране на самолетни полети и затваряне на летища.

По решение на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса в България е в сила забрана за влизане на територията на страната на лица, пристигащи от някои държави-членки на ЕС и страни от Шенгенското пространство като Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия и Швейцария. На гражданите от тези държави-членки на ЕС и страни от Шенгенското пространство и членовете на техните семейства се позволява транзитно преминаване през територията на България с цел да се завърнат в държавата, където живеят или пребивават. Граждани на трети страни, които имат разрешение за дългосрочно пребиваване в държава-членка на ЕС и преминават през България с цел да се завърнат в държава, в която живеят и пребивават също ще могат да преминат транзитно през България.

Забраната не засяга граждани на другите държави-членки на ЕС и страните от Шенгенското пространство. Изключение правят и българските граждани, членове на семействата на български граждани и лица със статут на постоянно и продължително пребиваване на територията на Република България.

Нашите сънародници могат да влязат на територията на България, откъдето и да идват, но всички, които се връщат от определените за рискови държави – Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Република Корея, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Франция, Германия, Нидерландия и Швейцария, ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина в дома или на друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава с предписание на органите на граничния здравен контрол.

Настоящата забрана не се отнася за здравни специалисти, здравни изследователи и специалисти по грижата за възрастни хора. Ограниченията не обхващат и транспортния персонал, ангажиран с превоз на товари, екипажи на въздухоплавателни средства, извършващи търговски въздушен превоз, както и друг транспортен персонал при необходимост. Дипломатите, служителите на международни организации, военнослужещи и хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения, както и лица, пътуващи по хуманитарни причини, също не подлежат на ограничителните мерки.

Подробности за актуалната информация може да следите на сайта на МВнР.

При пътувания на българските граждани в чужбина МВнР препоръчва да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…

При необходимост от съдействие сънародниците ни могат да се свържат със Ситуационния център на МВнР на следните денонощни телефони: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56; 02 948 3052; 02 948 2552; 02 948 2085 и на имейл: crisis@mfa.bg

Още важна информация, свързана с разпространението на COVID-19 в България ще намерите ТУК.

Редактор: Дарина Григорова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05