Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

COVID-19 в България: Ден 17

| обновено на 24.03.20 в 19:32
Снимка: Ани Петрова

Правителството излезе с мерки в подкрепа на бизнеса и гражданите
Половин милиард лева отделя кабинетът за увеличените разходи на министерствата на здравеопазването, отбраната и вътрешните работи. Други 4,5 милиарда лева ще бъдат мобилизирани от правителството в подкрепа на бизнеса и работните места, а плащането на данъците ще бъде отложено до 30 юни. Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг във връзка с икономическите мерки на правителството за времето на извънредното положение у нас. Разходите за плащане на помощи за запазване на работните места в засегнатите сектори ще са по схемата 60% за сметка държавата, 40% за сметка на работодателя, ако не уволняват работниците, каза премиерът. 

Медицински експертен съвет ще подпомага кабинета
14 изтъкнати специалисти в областта на белодробните, инфекциозните, кардиологичните и неврологичните болести и в сферата на интензивното лечение и патологията са членовете на новосъздадения Медицински експертен съвет (МЕС) към Министерския съвет. Начело на екипа е професор Коста Костов, консултант по белодробни болести. Целта на новата структура е да подпомага държавата в справяне с разпространението на Ковид-19. Според проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог и член на съвета, е необходим масов скрининг на хората за коронавирус, за да се знае реалната ситуация с епидемията в България. 

Влезе в сила Законът за извънредното положение
"Държавен вестник" публикува Закона за мерките по време на извънредното положение, с което актът влезе в сила. Законът позволява армията да извършва лични проверки и контрол на трафика до появата на полицията. Спират се финансовите запори върху физическите лица и не се прилагат последиците от забавяне на плащания, ограничават се нотариалните производства. Работодателите могат да възлагат надомна работа,  както и да пращат в платен годишен отпуск. Премахват се ограниченията за извънреден труд. Увеличават се глобите за различни административни нарушения по прилагане на противоепидемичните мерки от от 2500 до 50 000 евро. Подробности - ТУК

Нови случаи на коронавирус
На редовния си брифинг, втори за деня, ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че към в 18:00 ч. на 24 март регистрираните случаи на заразени с коронавирус в България са общо 218. Има включавне на нови градове - Стара Загора - 2, в София - 7, в Пазарджик - 4, в Плевен, Добрич и във Варна - по 1 нов случай. Всеки ден във Военномедицнска академия, в "Александровска" и в "Инфекциозна болница" болница се преглеждат по над 120 пациенти със съмнения за коронавирус, а само преди седмица това са правели по 40 души, обясни Мутафчийски.

Нов горещ телефон по въпросите на COVID-19: 0800 88 001
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) разкри горещ телефон, на който възрастни хора, хора с увреждания или всеки, който има въпроси, свързани със ситуацията и обстановката около коронавирусната инфекция в страната, може да се обади. "Обажданията са много. Моля, хората да проявяват търпение“, заяви пред БНР заместник-министърът Адриана Стоименова. Горещият телефон в МТСП е отворен за въпроси всеки ден между 09.00 и 17.00 часа. Неговият номер е 0800 88 001.

Общински болници предупреждават за финансови затруднения
Заради намаляването на пациентите, които постъпват в болниците със заболявания, различни от COVID-19, общинските лечебни заведения започват да изпитват все повече финансови затруднения. "Това поставя под риск състоянието на лечебните заведения, включително и заплащането на медиците", предупреди д-р Иван Иванов, управител на общинската болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Лечебното заведение е втората по големина общинска болница в страната. Обявена е дарителска кампания за покупката на респиратори. 

Над 5 милиона лева са събрани за борба с коронавируса
От Българския дарителски форум съобщиха, че събраните до момента дарения от бизнеса и индивидуални дарители за борба срещу коронавируса в България надхвърлят 5 млн. лева. 94% от сумата са насочени за закупуване на апаратура, консумативи и предпазни средства за болниците, а останалите за социален патронаж.

БНР - партньор в дарителската кампанията за Александровска болница
Организаторите на кампанията „България за България“ изпратиха благодарствено писмо до Българското национално радио за оказаната „бърза и безусловна подкрепа“. „С ваша помощ за няколко часа бяха събрани средства за закупуването на респираторни апарати за Александровска болница. До 13,00 ч. на 23 март в системата на платформата helpcarma бяха отразени всички дарения и събраната сума възлиза на 144 802 евро", се казва в писмото.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

Още от категорията

София остава градът с най-много инфектирани от коронавирус

Нови 37 заразени Общият брой на регистрираните с коронавирус в България към 8.00 ч. на 28 март е 313, съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски . Новите случаи за денонощието са 37. Броят на заразените в..

обновено на 28.03.20 в 11:30

COVID-19 в България: Ден 20

28 дни е задължителната карантина за хора с потвърдена инфекция Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, която определя 28-дневна карантина за лицата с потвърден коронавирус.  Тези, които са без симптоми или са с леки клинични..

обновено на 27.03.20 в 23:09

276 българи са инфектирани с COVID-19

33 са случаите на заразени с коронавирус за последните 24 часа, 276 са положителните проби (общо), съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски. 7473 легла са подготвени в болниците, 1137 от тях са в София, над..

публикувано на 27.03.20 в 08:35