Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С достоверна информация ще борим страховете от COVID-19

Снимка: БГНЕС

Шейсет и две на сто от българите се страхуват да не се заразят с COVID-19, показват резултатите от експресно изследване на Асоциация „Галъп интернешънъл”. Близо толкова (58%) са и хората, които се поддават на теории на конспирациите, вярвайки, че някой умишлено е предизвикал разпространението на вируса. За да се опитат да вкарат в „медицински и професионални релси страховете и хаоса сред пациентите”, у нас вече работят медицински съвет и специализиран сайт.

Задачата на новосформирания Медицински съвет към правителството е да анализира препоръките относно COVID-19 в страните с най-голяма разпространение на болестта и да ги преведе на разбираем език за лекарите в България. По този начин всеки специалист ще получи инструмент за работа, смята специалистът по белодробни болести проф. Коста Костов, ръководител на специализирания орган.

По думите му, това, че няма препарати за неутрализирането на заразата, не означава, че няма и лечение: „Тезата, че не може да се лекува коронавирусът, не е вярна, защото лекарите по целия свят са лекували и тогава, когато не е имало никакви лекарства”.

„Всички писания в световната мрежа за вредата от т.нар. антипиретици (например ибупрофен – бел. ред.) при наличието на коронавирус се оказаха доста пресилени – каза проф. Коста Костов. В интервю за БНР той препоръча: – Добре е хората, които са си у дома и страдат от някакви вирусни симптоми, да ползват обичайните лечебни средства и да не изпадат в паника – особено младите. Ако обаче на четвъртия ден симптомите нараснат, нека да се обърнат към личните си лекари. Това е пътят, а не всички, които имат сезонна инфекция, да хукват към болниците и да търсят тестове.Проблемът идва, когато се появи сериозно затруднение в дишането и други симптоми, засягащи белия дроб – суха кашлица, силна отпадналост, мускулни болки, висока температура. Това са по-изявените симптоми на болестта.”

Проф. Коста Костов е привърженик на строгите мерки за ограничаване на заразата с коронавирус. „През първия месец тези мерки трябва да бъдат брутално стриктни. Колкото по-стриктно се спазват мерките, толкова по-рано ще излезем от тях. Ако това се случи, може да имаме големия късмет да излезем леко от тази епидемия”, коментира специалистът.

Със задачата да осигури най-актуалната и достоверна информация относно разпространението и опитите за лечение на коронавирус се зае и сайтът CoVid-19. В новата медия професионални преводачи и медицински специалисти на доброволни начала издирват и превеждат най-полезните статии по темата от цял свят. Идеята е лекарите да намерят в нея „онова полезно зрънце, което да подпомогне всекидневната им работа”.


„В момента науката няма време да измине обичайните пътекиобясни пред БНР Надежда Цекулова, инициатор за създаването на сайта. – Лекарите се нуждаят от решение днес – на тях им трябва вариант, макар и не най-добрият, който да им даде инструмент за работа веднага. И това е причината повечето публикации по темата „Коронавирус” да стоят много далече от стандартните критерии за легитимиране на дадено проучване като медицинско доказателство. В огромната си част тези статии третират малко на брой случаи и целта им е по-скоро да очертаят възможности, от които евентуално да се възползват лекарите. Така че това в никакъв случай не са доказателства, които ние, неспециалистите, можем да използваме, за да си вадим генерални изводи.”

Според проф. Коста Костов все още България се намира в най-долната част на кривата, засягаща разпространението на коронавируса. Специалистът очаква през тази и през следващата седмица да започнем да се катерим по билото й. „Надявам се то да бъде твърде ниско като предвитошки възвишения, а не подобно на Черни връх”, пожела той.

Редактор: Диана Цанкова

Снимки: БГНЕС, БНР, личен архив

Още от категорията

Социални организации помагат на “невидимите” деца

Виждали сме ги опърпани да протягат ръка за милостиня, с ловки пръсти да издърпват портмоне в претъпкания трамвай, да се скитат с боклуци под ръка, та дано изкарат няколко монети от вторичните суровини. И ние, първични в реакциите си, избухваме,..

публикувано на 01.06.20 в 10:48

Covid-19 няма да помрачи празника на децата тази година

Причините 1 юни да бъде избран за Ден на детето не са ясни, но се смята, че води началото си от голям празник свързан с пролетното равноденствие, почитан и до днес в Китай. През 20 век 1 юни се отбелязва за първи път през 1925 година в Женева, когато..

публикувано на 01.06.20 в 06:05

Започна походът „По стъпките на Таню войвода“

От Тутракан започна 35-ият национален поход „По стъпките на Таньо войвода“. Заради епидемичните ограничения в похода участват 30 души, които до 2 юни ще изминат целия път на четата. Във Фейсбук е направена и виртуална група за националните походи..

публикувано на 31.05.20 в 17:12