Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

COVID-19 В БЪЛГАРИЯ:

Осем души вече са оздравели от коронавируса

| обновено на 26.03.20 в 17:34
Снимка: БГНЕС

Положителни проби за COVID-19 се увеличават, но има и излекувани
Изписани като оздравели след две отрицателни проби са общо 8 души, утре се очаква да бъде изписан още иден пациент. Новите случаи на коронавирус в България към 17:00 часа на 26 март са 21, с което заразените в България стават общо 264. Има и два нови града с инфекция – Кърджали и Хасково. Сред далите положителен резултат за коронавируса са двама военнослужещи. "Днес беше извършена авиомедицинска евакуация от Косово – старши-лейтенант, заедно с другия офицер с него. Те са много близко контактни, без клинични оплаквания, но с положителна проба и ще бъдат настанени във ВМА", информира началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг в 17:00 ч.

Здравният министър удължи срока на всички противоепидемични мерки
Заповедта на Кирил Ананиев е във връзка с обявеното с решение на Народното събрание от 13 март извънредно положение и  препоръките на Националния оперативен щаб за борба с коронавирусната инфекция, се съобщава на сайта на Министерството на здравеопазването. До 12 април остават затворени всички училища и детски градини. Остава ограничено влизането и излизането от областните градове. Продължава да важи забраната за посещаване на градски паркове и изискването хората на възраст под 60 години да не посещават хранителни магазини и аптеки между 8.30 и 10.30 сутринта. Подробностите - ТУК

Облекчен режим за преминаване през КПП между областните центрове
С нова заповед на здравния министър Кирил Ананиев се облекчава преминаването през контролно-пропускателните пунктове между областните градове. Позволява се пропускането при необходимост от полагане на грижи за роднини или близки, когато населеното място, в което живеят те, е различно от това на постоянния или настоящ адрес на пътуващия. Позволява се и преминаването при необходимост от снабдяване със стоки от първа необходимост, когато в населеното място по постоянния или настоящ адрес на пътуващия няма работещи магазини или аптеки. Още информация - ТУК

Осем пациенти са близо до пълно оздравяване
243 са случаите на COVID-19 в България, съобщи началникът на Националния оператив щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски на сутрешния си брифинг. Като направи уговорка, че през нощта не се правят изследвания за оздравели, той посочи, че има осем души, които са „нетърпеливи да напуснат ВМА“, но все още не са напълно изчистени от вируса. Запис на брифинга можете да чуете ТУК

Финансови стимули за медиците
60 млн. лв. се насочват в подкрепа на медицинския и немедицинския персонал, който е на първа линия в борбата с Covid-19. Това се гарантира с подписания от здравното министерство договор по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси". Очаква са от мярката да бъдат обхванати около 14 000 служители, които ще получат допълнителни 1000 лв. върху заплатите си още от март. По проекта ще може да се наема допълнителен персонал за борба с коронавирусната инфекция. Планира се закупуването на лични и колективни предпазни средства, необходими за превенция. 

Удължават срока на личните карти с шест месеца
Те ще са валиден идентификационен документ в този период само за територията на страната, съобщи на брифинг в Министерски съвет Светлана Ценева - директор на Дирекция „Български документи за смоличност". С влизането в сила на Закона за извънредното положение автоматично се удължава срокът на валидност на документите, уточни тя. 

За пътуващите
От 26 март т.г. българите, влизащи в Румъния, подлежат на 14-дневна карантина. Мярката не важи за водачите на товарни автомобили. Всички българи, влизащи в Гърция, трябва да притежават документ на гръцки език, че работят в страната или имат имот там. Изискването не се отнася до шофьорите на камиони. Турция не допуска на своя територия никакви чужди граждани с леки коли.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България


Още от категорията

Нови положителни проби и засилен контрол над ограниченията

354 са заразените в България, 15 са излекуваните Към 08:00 часа на 30 март, общият брой на заразените с коронавирус в България е 354, съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски. Няма нови области, в които да е..

публикувано на 30.03.20 в 08:20

COVID-19 в България: Ден 22

Осем нови случая с COVID-19 в София, заразените в страната са 346 Информацията е към 17:00 часа на 29 март и беше съобщена от генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб. В последните 24 часа са..

публикувано на 29.03.20 в 18:05

За новите поражения на COVID-19 в България и мерките срещу него

Новите поражения на коронавируса Осем станаха смъртните случаи в България, предизвикани от инфекция с COVID-19. След като снощи в болницата в Благоевград почина 73-годишна жена, лекувана от COVID-19, тази сутрин битката с болестта загуби и 51-годишната..

обновено на 29.03.20 в 13:53