Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интеграл на Рахманинов – нов албум и нов голям успех за клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров

| обновено на 22.05.20 в 06:38
Снимка: pianoduo.info

„Това е просто великолепно! Тази музика изисква истински виртуози. Генова & Димитров са най-подходящите интерпретатори, направили тези записи като една истинска любовна история. Човек може да чуе това във всеки звук. Пъстро изпълнение, наситено с въображение. Емоции, осмисленост, блестяща пианистична техника. Най-високо ниво!“ – гласи един от многото прекрасни отзиви за новия албум на клавирно дуо Генова & Димитров, в голямата зала на Кьолнското радио (WDR (Westdeutscher Rundfunk Köln) и продуциран от известния лейбъл CPO Records. Той съдържа всички произведения за четири ръце и за две пиана, създадени от Сергей Рахманинов. Както подчертават специализираните медии в Европа, това е първият подобен интеграл в световен мащаб. При това, изпълнен с дълбоко проникновение и изящен артистизъм, присъщи на всичко, което познаваме от двамата изпълнители.


„Корените на този проект всъщност са в момента, в който нашето дуо се роди през 1995 г. в една стая на Хановерската музикална академия – разказва Аглика Генова. − Бяхме съвсем млади, в класа за пианисти – солисти на Владимир Крайнев. Обсъждайки програмата за първото ни конкурсно участие като дуо, нашият любим учител каза, без изобщо да се замисли: „Рахманинов – Втора сюита, соната от Моцарт и „Фантазия“ от Шуберт.“ Никога не сме си представяли, че 25 години по-късно тези думи ще бъдат зрънцето, от което ще покълне мащабен проект. Оказа се, че произведенията на Рахманинов за две пиана или четири ръце никак не са малко – общото им времетраене е около 150 минути. От идеята до осъществяването ѝ мина една година и ето ни сега – с двоен албум и световна премиера. Щастливи сме, че Господ ни даде сили да го направим. Неповторим момент в нашия живот като артисти беше посещението във вила „Сенар“ в Швейцария („Се“ от Сергей, „на“ от Наталия, „р“ от фамилното им име) − любимо място на семейство Рахманинови, където беше официалната презентация на диска.


Отвориха я специално за нас точно в деня, в който дискът излезе на музикалния пазар. Думите не стигат да опишем емоцията да докоснем рояла, нотите в кабинета на композитора... Рахманинов е не просто композитор, диригент, пианист. Той е преди всичко изключителна, гениална личност, която вълнува с отношението си не само към музиката, но и към семейството, приятелите.

Може би най-важното е, че досега няма такъв проект – подчертава Любен Димитров. – Това е и причината от лейбъла, с който работим, веднага да приемат нашето предложение, а в световен мащаб албумът се радва на огромен интерес. Програмата започва със световноизвестния Прелюд в до диез минор cis moll и включва всичко за клавирно дуо, до последното произведение на Рахманинов „Симфоничните танци“, които той преработва за две пиана. Изпълнени са за пръв път от него и Владимир Хоровиц, в къщата в Лонг Айлънд, където Рахманинови живеят. Техен близък приятел е направил един таен запис. Рахманинов е свирил в дуо и с Антон Аренски, Александър Зилоти − легендарни руски пианисти, които се „врели и кипели“ в музиката му, защото са виждали това богатство на клавирния звук, удвоено в клавирното дуо. Съществен момент − произведенията са или написани именно за дуо, или са авторски преработки на творби от Рахманинов. Бидейки богоизбран, той не се е страхувал да представи в музиката всяко човешко състояние, което е преживявал – от най-дълбокото разочарование до най-висшата наслада. Казвал е, че думите са излишни и ненужни да опишат това, което е чувствал през годините и, за да го разбере човек, трябва да слуша неговата музика.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Снимки: pianoduo.info




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05