Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Интеграл на Рахманинов – нов албум и нов голям успех за клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров

| обновено на 22.05.20 в 06:38
Снимка: pianoduo.info

„Това е просто великолепно! Тази музика изисква истински виртуози. Генова & Димитров са най-подходящите интерпретатори, направили тези записи като една истинска любовна история. Човек може да чуе това във всеки звук. Пъстро изпълнение, наситено с въображение. Емоции, осмисленост, блестяща пианистична техника. Най-високо ниво!“ – гласи един от многото прекрасни отзиви за новия албум на клавирно дуо Генова & Димитров, в голямата зала на Кьолнското радио (WDR (Westdeutscher Rundfunk Köln) и продуциран от известния лейбъл CPO Records. Той съдържа всички произведения за четири ръце и за две пиана, създадени от Сергей Рахманинов. Както подчертават специализираните медии в Европа, това е първият подобен интеграл в световен мащаб. При това, изпълнен с дълбоко проникновение и изящен артистизъм, присъщи на всичко, което познаваме от двамата изпълнители.


„Корените на този проект всъщност са в момента, в който нашето дуо се роди през 1995 г. в една стая на Хановерската музикална академия – разказва Аглика Генова. − Бяхме съвсем млади, в класа за пианисти – солисти на Владимир Крайнев. Обсъждайки програмата за първото ни конкурсно участие като дуо, нашият любим учител каза, без изобщо да се замисли: „Рахманинов – Втора сюита, соната от Моцарт и „Фантазия“ от Шуберт.“ Никога не сме си представяли, че 25 години по-късно тези думи ще бъдат зрънцето, от което ще покълне мащабен проект. Оказа се, че произведенията на Рахманинов за две пиана или четири ръце никак не са малко – общото им времетраене е около 150 минути. От идеята до осъществяването ѝ мина една година и ето ни сега – с двоен албум и световна премиера. Щастливи сме, че Господ ни даде сили да го направим. Неповторим момент в нашия живот като артисти беше посещението във вила „Сенар“ в Швейцария („Се“ от Сергей, „на“ от Наталия, „р“ от фамилното им име) − любимо място на семейство Рахманинови, където беше официалната презентация на диска.


Отвориха я специално за нас точно в деня, в който дискът излезе на музикалния пазар. Думите не стигат да опишем емоцията да докоснем рояла, нотите в кабинета на композитора... Рахманинов е не просто композитор, диригент, пианист. Той е преди всичко изключителна, гениална личност, която вълнува с отношението си не само към музиката, но и към семейството, приятелите.

Може би най-важното е, че досега няма такъв проект – подчертава Любен Димитров. – Това е и причината от лейбъла, с който работим, веднага да приемат нашето предложение, а в световен мащаб албумът се радва на огромен интерес. Програмата започва със световноизвестния Прелюд в до диез минор cis moll и включва всичко за клавирно дуо, до последното произведение на Рахманинов „Симфоничните танци“, които той преработва за две пиана. Изпълнени са за пръв път от него и Владимир Хоровиц, в къщата в Лонг Айлънд, където Рахманинови живеят. Техен близък приятел е направил един таен запис. Рахманинов е свирил в дуо и с Антон Аренски, Александър Зилоти − легендарни руски пианисти, които се „врели и кипели“ в музиката му, защото са виждали това богатство на клавирния звук, удвоено в клавирното дуо. Съществен момент − произведенията са или написани именно за дуо, или са авторски преработки на творби от Рахманинов. Бидейки богоизбран, той не се е страхувал да представи в музиката всяко човешко състояние, което е преживявал – от най-дълбокото разочарование до най-висшата наслада. Казвал е, че думите са излишни и ненужни да опишат това, което е чувствал през годините и, за да го разбере човек, трябва да слуша неговата музика.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Снимки: pianoduo.info


Още от категорията

„Оренда“ – един малък български хор в Париж

В анонса към концертните програми на „Оренда“ четем: „Дванадесет певици - като 12-те деления на часовника, като 12-те месеца на годината и 12-те лунни цикъла... Това число, смятано за космическо, като точка на извечната хармония, символизира в някои..

обновено на 25.05.20 в 07:53

Детският хор на БНР на 60 години

„Концертът в зала № 1 на НДК, посветен на годишнината, се отлага, но нека бъдем заедно в мислите си на този ден – настоящи и бивши хористи, в България и по света. И нека запазим високия дух, на който сме се научили тук, в Детския радиохор“ – призовава..

обновено на 24.05.20 в 10:43

Костадин Генчев: „Фолклорът е неизчерпаем извор“

Народната музика е живот и призвание за известния кавалджия Костадин Генчев. Наскоро той закръгли 50-ия си юбилей, събрал в годините вдъхновеното творчество на именития ни музикант – виртуозен инструменталист, аранжор на песни, мелодии, хора, автор..

обновено на 24.05.20 в 10:40