Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

COVID-19 в България: Ден 19

| обновено на 27.03.20 в 00:08
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С бързи тестове проверяват за коронавирус
Хиляда такива теста ще бъдат направени сред няколко социални групи, пряко изложени на риск от заразяване, каквито са полицаите по контролно-пропускателните пунктове към обастните градове, водачите в градския транспорт и шофьорите на линейки. Чрез представителната извадка ще се разбере как се развива епидемията, съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг след заседание на Европейския съвет по темата, провело се чрез видеоконферентна връзка. Европейската комисия е обещала в понеделник да излезе с препоръчителни мерки за COVID-19 за всички държави членки, каза още Борисов и допълни, че основната тема, на която е акцентирал той, е сертифицирането на медицинското оборудване, медицинските облекла и маски. Запис от брифинга можете да чуете ТУК.  

Нови 21 положителни проби за COVID-19
Случаите в България стават общо 264. Има и два нови града с инфекция – Кърджали и Хасково. Изписани като оздравели след две отрицателни проби са общо 8 души, а утре се очаква да бъде изписан още един пациент. Сред далите положителен резултат за коронавирус са двама военнослужещи. Единият от тях е евакуиран от Косово и приет във ВМА, но е без клинични оплаквания. Другият, който изпълнявал мисия в Румъния е настанен в инфекциозна болница в Букурещ. Ген. Мутафчийски призова лекарите от всички болници в страната да тестват за коронавирус всички пациенти с респираторни заболявания. Подробности - ТУК

Противоепидемичните мерки в България продължават до 12 април
Здравният министър Кирил Ананиев удължи срока на противоепидемичните мерки за борба с коронавирусната инфекция. До 12 април остават затворени всички училища и детски градини. В сила е и забраната за посещения на паркове и градски градини. Хората на възраст под 60 години не бива да посещават хранителни магазини и аптеки между 8.30 и 10.30 часа. Със заповед на министър Ананиев се облекчава режимът на преминаване през контролно-пропускателните пунктове при областните градове. 

Стартира кампания в подкрепа на българските медици 
Инициативата е на Министерството на здравеопазването и е насочена към всички лекари, медицински сестри и санитари, работещи в условията на COVID-19. "Призоваваме българските граждани, които имат възможност, да бъдат солидарни и да се включат в кампанията, като дарят 1 лев чрез изпращането на SMS с текст DMS SOLIDARNOST на кратък номер 17 777 за трите мобилни оператора в България", призовават от здравното ведомство.  

Редовните сесии на българския парламент спират
Депутатите ще се събират само за законотворческа работа по въведеното извънредно положение и за гласуване на неотложни нормативни промени. Решението бе остро оспорено единствено от лявоопозиционната БСП и подкрпено от всички останали управляващи и опозиционни партии. Парламентарният контрол ще бъде само в писмена форма. Съгласно парламентарния правилник, Народното събрание може да се свиква на заседание по всяко време от председателя - по негова инициатива, по искане на 1/5 от народните представители или от минимум 48 депутати, по искане на президента или на Министерския съвет.

Българските консулските служби временно спряха да издават лични документи
Заради извънредната ситуация с коронавируса в цял свят, в консулските служби на Република България, временно е преустановено издаването на нови или подновяването на лични документи, както и извършването на неспешни услуги. Министерството на външните работи съобщи, че при необходимост от спешно прибиране в България, всяка българска консулска служба е инструктирана да издава временен паспорт.

В България удължават срока на личните карти с шест месеца
Личните карти на българите ще са валиден идентификационен документ, в продължение на шест месеца, само за територията на страната, съобщи Светлана Ценева - директор на Дирекция „Български документи за самоличност". Тя уточни, че с влизането в сила на Закона за извънредното положение автоматично се удължава срокът на валидност на документите.

България и Унгария настояват за по-добра координация за транспортните коридори
За осигуряването на бързи транзитни коридори, особено за стоки от първа необходимост, по препоръка на Европейската комисия, е необходимо решение на Съвета на ЕС. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, на брифинг с министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто. Срещата между двамата се проведе в София, по инициатива на унгарската страна. Според Захариева, като външна граница на ЕС, България вече е почувствала предизвикателствата пред осигуряването на бързи транзитни коридори. Страната ни, съвместно с Турция, полага усилия да не се стига до блокиране на стоки, преминаващи от Европа към Турция и обратно. Сиярто подчерта необходимостта от по-добра координация между страните за решаване на проблема със струпването на товарни камиони по границите.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще открите на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

Още от категорията

Covid-19 в България: Ден 89

Край на брифингите за коронавируса, щабът продължава работа до края на годината На стотния си ден Националният оперативен щаб прекрати всекидневните пресконференции по решение на премиера Бойко Борисов. Занапред информацията за заразените с коронавирус..

публикувано на 04.06.20 в 18:32

Covid-19 в България: Ден 88

Само социални противоепидемични мерки след 15 юни На 15 юни изтича извънредната епидемична обстановка във връзка с пандемията на Covid-19. След тази дата ще останат само социалните мерки, каза премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено..

обновено на 03.06.20 в 20:05

Covid-19 в България: Ден 87

След 15 юни се очаква пълно възстановяване на придвижването в ЕС Първият етап от възстановяването беше премахването на карантината за бизнеса, отбеляза министър Екатерина Захариева. Заради епидемията някои инвестиции в България се забавиха, а отменените..

публикувано на 02.06.20 в 19:33