Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дива колония на белошипи ветрушки се е заселила в България след повече от 50 години отсъствие

Снимка: greenbalkans.org

Белошипите ветрушки (Falco naumanni) се завърнаха у нас в сложно време, съобщи екипът на Спасителния център за диви животни „Зелени Балкани“. Спазвайки стриктно указанията свързани с извънредното положение в България в момента, природозащитниците се грижат за редките птици в сакарското село Левка – което се е превърнало в дом на първата дива колония на птиците от повече от 50 години у нас.

„Приятно е да наблюдаваме как мъжките птици трескаво обследват изкуствените гнездилки, поставени от екипа ни в района на Модула за освобождаване на белошипи ветрушки“, посочват от Спасителния център. Някои от мъжките все още не са се ориентирали коя гнездилка да изберат за своето бъдещо семейство, докато други вече усилено подготвят своята и "приканват избраницата" си да я посети. При последното наблюдение са преброени повече от 20 завърнали се ветрушки. Вече има сформирани и две-три двойки, посочват от Центъра.


Белошипата ветрушка е вид малък сокол, който е много рядък за територията на България и е защитен от Закона за биологичното разнообразие. Красивата птица е с тегло 140-210 г. и дължина 32 см, има къс, извит в основата си клюн. Дългите заострени криле (до 73 см в размах) и дългата опашка, завършват с широка черна лента. Има предпочитание към открити площи, обрасли с трева и храсти, където в дупки снася и мъти 4-5 яйца в продължение на близо месец.

Този преминаващ през България вид, мигрира в неизвестна численост над цялата страна, като в последните 20-тина години, предимно в района на Черноморието. Дружество „Зелени Балкани“ работи от години по проект за завръщането на белошипата ветрушка в България.

Снимки: БГНЕС, greenbalkans.org



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25