Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои дезинфектанти са ефективни срещу COVID-19

Снимка: БГНЕС

Още с началото на информациите за задълбочаващата се коронавирусна зараза, хората масово започнаха да купуват различни препарати и гелове с цел дезинфекция. Намаляха и дори на места в магазинната мрежа изчезнаха  антибактериалните гелове, с които почистваме ръцете си извън дома. Оказва се обаче, че те не са ефективни срещу вируси.

Гражданите не са достатъчно информирани по отношение на  дезинфектантите, каза собственикът на фирма за дезинфектиращи препарати Виктор Азманов. В интервю за bTV той обясни, че всеки произведен продукт подлежи на тестване, за да се докаже неговата ефективност и да получи съответната регистрация.

„Най-лесни за убиване, при най-ниски концентрации на активните съставки са бактериите, след това – гъбичките, туберкулозната бактерия и едва след това – вирусите. Това означава, че препарат, който е тестван, че убива бактериите и е записан като антибактериален гел, няма как да има вирусоцидно действие, защото не е регистриран като такъв и няма институция, която да гарантира за неговото действие. Най-просто казано, антибактериалните гелове е доказано, че убиват бактериите, а дизенфектантите биоциди имат антивирусно действие“ – обясни Азманов.

По тази причина Министерството на здравеопазването е публикувало Регистър на разрешените биоциди и регистрираните фирми, които произвеждат продукти за дезинфекция.

„Важно е продуктът, който закупуваме да бъде наречен дезинфектант или биоцид, а не антибактериален продукт, защото антибактериалните продукти се регистрират като козметични и не търпят този тип тестване.

Когато закупуваме дезинфектант, трябва да проверим къде на опаковката е изписано, че продуктът има съответната регистрация, която може след това да се провери на сайта на Министерството на здравеопазването“ – съветва Виктор Азманов.

Той алармира, че в условията  на пандемия, на пазара в България са възникнали много фирми, които продават различни препарати, и изрази опасение, че те не са тествани и регистрирани по надлежния ред.

„В последните 20 години у нас имаше 7-8 фирми, които доставят дезинфектанти на болниците – някои от тях са български производители, други са вносители. В последните седмици на пазара се наблюдават 50-100 фирми, които предлагат различни продукти, кръстени „антивирус“ – посочи  Азманов.

Важно е да се знае, че дезинфекцията се прави на чиста повърхност.

Това означава, че първо трябва да си измием ръцете със сапун, след което се поставя дезинфектант. В случай, че няма къде да ги измием със сапун, може да използваме дезинфектанта, но разтъркваме минимум 15 секунди, за да се втрие в повърхността ръцете.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00