Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COVID-19 в България: Ден 21

Снимка: БГНЕС

Нови случаи на инфекция с коронавирус
Общият брой на регистрираните с COVID-19 в България към 17.00 ч. на 28 март е 331, съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. С цел предотвратяване на разпространението на вируса, Националният оперативен щаб обяви, че съкращава броя на брифингите си от два пъти дневно на един път - в 17:00 ч. 

България се дава за пример за мерките срещу пандемията
Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет по актуалната тема. "Моят приятел Борис Джонсън ми каза, че не трябва да има карантина", сподели той и коментира, че това не е било доброто решение. Според Борисов, трябва да има общ европейски отговор на кризата, защото след преодоляването й ще са нужни пари за възстановяване на икономиката. Към пожарната е изграден доброволчески щаб, с около 3000 души към момента, които ще изпълняват мероприятия по дезинфекция и ще оказват помощ на възрастни и болни хора по места. Още от брифинга на премиера – ТУК

Държавата ще компенсира компании със загуби над 20%
Партньорите в Националният съвет за тристранно сътрудничество постигнаха съгласие по предложената от правителството схема за компенсиране на бизнеса, засегнат от мерките срещу коронавируса, с цел - запазване на заетостта. Бизнесът, синдикатите и правителството се договориха компенсациите да важат за всички работодатели. Ще се подпомагат както дейностите, спрени заради извънредните мерки, така и компаниите с доказан спад в приходите от не по-малко 20%. По схемата държавата ще осигурява 60% от заплатата на работещите.

Прогнози за поевтиняване на хранителните стоки
Първоначалната вълна от презапасяване с хранителни стоки, ще доведе до последващ спад на търсенето, който ще принуди търговците да намалят цените, за да могат да продадат стоката си – прогнозира пред БНТ директорът на Софийската стокова борса Васил Симов. 

Трудна година за банките
Банкерът Левон Хампарцумян очаква трудна година за банките и за техните клиенти. Препоръката на Европейската централна банка за разхлабване на правилата при кредитиране, не означава по-лесно отпускане на кредити, а гъвкавост и строга оценка на рисковете, обясни банкерът. По думите на Хампарцумян, всяка банка сама ще решава какви да бъдат правилата ѝ по време на кризата, а клиентите ще трябва да се съобразяват с тях. Банкерът предвиди и ръст на онлайн продажбите за сметка на кешовите плащания. Още експертни анализи за отражението на глобалната пандемия от CОVID-19 върху банковата система в Европа и по света, можете да чуете ТУК

Първи онлайн кандидат-студентски изпит
Техническият университет в София проведе първия си изпит за кандидат-студенти в условията на извънредно положение. Изпитът "от разстояние" беше по математика - на два модула по 120 минути, със задължителна 15-минутна почивка. Всеки кандидат-студент имаше видеовръзка със своя квестор. Следващият предварителен "отдалечен" изпит по математика е на 11 април.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00