Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

COVID-19 в България: Ден 21

Снимка: БГНЕС

Нови случаи на инфекция с коронавирус
Общият брой на регистрираните с COVID-19 в България към 17.00 ч. на 28 март е 331, съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. С цел предотвратяване на разпространението на вируса, Националният оперативен щаб обяви, че съкращава броя на брифингите си от два пъти дневно на един път - в 17:00 ч. 

България се дава за пример за мерките срещу пандемията
Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет по актуалната тема. "Моят приятел Борис Джонсън ми каза, че не трябва да има карантина", сподели той и коментира, че това не е било доброто решение. Според Борисов, трябва да има общ европейски отговор на кризата, защото след преодоляването й ще са нужни пари за възстановяване на икономиката. Към пожарната е изграден доброволчески щаб, с около 3000 души към момента, които ще изпълняват мероприятия по дезинфекция и ще оказват помощ на възрастни и болни хора по места. Още от брифинга на премиера – ТУК

Държавата ще компенсира компании със загуби над 20%
Партньорите в Националният съвет за тристранно сътрудничество постигнаха съгласие по предложената от правителството схема за компенсиране на бизнеса, засегнат от мерките срещу коронавируса, с цел - запазване на заетостта. Бизнесът, синдикатите и правителството се договориха компенсациите да важат за всички работодатели. Ще се подпомагат както дейностите, спрени заради извънредните мерки, така и компаниите с доказан спад в приходите от не по-малко 20%. По схемата държавата ще осигурява 60% от заплатата на работещите.

Прогнози за поевтиняване на хранителните стоки
Първоначалната вълна от презапасяване с хранителни стоки, ще доведе до последващ спад на търсенето, който ще принуди търговците да намалят цените, за да могат да продадат стоката си – прогнозира пред БНТ директорът на Софийската стокова борса Васил Симов. 

Трудна година за банките
Банкерът Левон Хампарцумян очаква трудна година за банките и за техните клиенти. Препоръката на Европейската централна банка за разхлабване на правилата при кредитиране, не означава по-лесно отпускане на кредити, а гъвкавост и строга оценка на рисковете, обясни банкерът. По думите на Хампарцумян, всяка банка сама ще решава какви да бъдат правилата ѝ по време на кризата, а клиентите ще трябва да се съобразяват с тях. Банкерът предвиди и ръст на онлайн продажбите за сметка на кешовите плащания. Още експертни анализи за отражението на глобалната пандемия от CОVID-19 върху банковата система в Европа и по света, можете да чуете ТУК

Първи онлайн кандидат-студентски изпит
Техническият университет в София проведе първия си изпит за кандидат-студенти в условията на извънредно положение. Изпитът "от разстояние" беше по математика - на два модула по 120 минути, със задължителна 15-минутна почивка. Всеки кандидат-студент имаше видеовръзка със своя квестор. Следващият предварителен "отдалечен" изпит по математика е на 11 април.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България


Още от категорията

Covid-19 в България: Ден 109

Извънредната епидемична обстановка остава в сила до 15 юли при засилен контрол за спазване на мерките Срокът на извънредната епидемична обстановка се удължава до средата на юли, реши Министерският съвет. Няма да бъдат налагани нови или..

публикувано на 24.06.20 в 18:41

Covid-19 в България: Ден 108

П редпазните мерки  може да продължат  и след 30 юни При сегашния нов пик на коронавируса усилията са насочени към контрола над изпълнението на съществуващите предпазни мерки. Той ще бъде затегнат, но въвеждане на нови ограничения..

обновено на 23.06.20 в 20:46

Covid-19 в България: Ден 107

Връщат задължителните маски на закрити обществени места От вторник, 23 юни, носенето на предпазни маски на закрити обществени места отново ще бъде задължително. Мярката се предприема заради увеличения брой на заразените с коронавирус и..

публикувано на 22.06.20 в 19:40