Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COVID-19 в България: Ден 23

Маските на обществени места стават задължителни
Всички българи са длъжни да носят защитна маска, в закрити или открити обществени места, гласи нова заповед на министъра на здравеопазването, подписана днес.  Контролът се възлага на вътрешния министър, областните управители и пряко на полицията. Целта на новата мярка е свързана с опазването на общественото здраве и ограничаване на разпространението на епидемията от COVID-19. Остава в сила забраната повече от двама души да се събират на едно място, независимо къде се намират.

Заразените с коронавирус в България станаха 359
Доказаните случаи с коронавирус в България са 359, сочат последните данни на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Проявяващите симптоми на заболяването, настанени в болница, са 113, от които 13 са интубирани. От регистрираните в България случаи на COVID-19, 56% са при мъже и 44% при жени, като средната възраст е 45 години. Излекуваните досега са 17, а починалите - 8 души.

 Графика на диагностицираните с Covid-19 в България ще намерите ТУК

Средната възраст на жертвите на вируса продължава да е 66 години. Най-много заразени има в София.

От 31-ви март работодателите могат да кандидатстват за държавни компенсации, за да запазят работните места на служителите си
За да се възползват от финансовата подкрепа по схемата 60 на 40, фирмите трябва да докажат, че имат най-малко 20% спад в приходите си спрямо месец март на 2019 г. Ако работодателят не изплати напълно 40%, които дължи от заплатите на служителите си, ще трябва да върне взетата от държавата субсидия в размер на 60% от заплатата за персонала. Работодателите ще чакат одобрение 7 дни, след което до 5 дни ще получат помощта, обясни днес социалният министър Деница Сачева. От началото на кризата в бюрата по труда са регистрирани нови 10 000 безработни. С тях общият им брой в България става 213 700 души. 

Няма да се орязват бюджетните заплати и повишаването на пенсиите
Не се обсъжда да не се увеличават пенсиите от първи юли, каза финансовият министър Владислав Горанов. Увеличението ще е 6,7%, както реши през декември парламентът. Към момента не се предвижда и намаляване на заплатите от държавния сектор. Възможно е да се вземат частични мерки само за някои администрации. Централната банка и търговските банки разработват единен механизъм за отсрочване на кредити, допълни Горанов.Очаква се редът за отсрочване на кредитни вноски да бъде оповестен в сряда. Още за позицията на Асоциацията на търговските банки четете ТУК.

Удължават забраната за международни полети и влакове
До 12 април се удължава забраната за авиополети от Китай, Южна Корея, Иран, Италия и Испания към България, съобщи Министерството на транспорта. При необходимост ще има полети до Италия и Испания за превоз на български граждани към България. Всички пристигащи българи и чужденци подлежат на 14-дневна карантина. Няма ограничения за товарни полети, както и кацания по технически причини на българските летища. До 12 април са спрени пътническите международни влакове към Турция, Гърция, Сърбия и Румъния. Няма ограничения за железопътен товарен транспорт.

До 17 април България остава затворена за чужденци от редица държави
Мярката важи за всички, които не са европейски граждани или пристигат от следните държави-членки на ЕС и страни от Шенгенското пространство: Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия и Швейцария. Изключение ще има само за българските граждани, членове на техните семейства и лица със статут на постоянно и продължително пребиваване на територията на страната. Това съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“ и уточниха, че временното ограничение важи за всички гранични пунктове с въздухоплавателни, морски, железопътни и шосейни транспортни средства.

Великденските богослужения в България ще бъдат пред храмовете
След среща между Негово светейшество Българския патриарх Неофит, представители на БПЦ, правителството и кризисния щаб, вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че всички Великденски богослужения ще бъдат пред храмовете. Големите служби ще се излъчват по телевизиите и онлайн, така че никой да не се чувства ощетен от това, че не е присъствал. За спазването на дистанция и предотвратяване на струпването на много хора ще следи полицията. Точни указания за реда и начина на отслужването на богослуженията ще даде Светият Синод. Още за указанията на Националния оперативен щаб и Българската православна църква четете ТУК.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и специалната секция на БНР в  по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриeте на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00

България днес – 26 март 2024 г.

В "България днес" на  26 март говорим за бежанците от Източна и Беломорска Тракия, които намират подслон в пределите на България в началото на ХХ век. Към историческите събития ни връща честването на Деня на..

публикувано на 26.03.24 в 19:00

България днес – 25 март 2024 г.

Благовещение е! На днешния християнски празник на жената, в предаването "България днес" на Радио България, ще говорим за вярата, думите и истината в нас и около нас. Ще отбележим няколко важни събития, който ще бележат днешния 25 март - Денят на..

публикувано на 25.03.24 в 19:00