Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COVID-19 в България: Ден 25

| обновено на 01.04.20 в 21:47

Удължаване на извънредното положение до 13 май 
Правителството предлага извънредното положение в България да бъде удължено до 13 май. Решението трябва да бъде одобрено от парламента, където депутатите трябва да гласуват и удължаването на срока на Закона за извънредното положение. България се бори с всички усилия за ограничаването на COVID-19, но измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани, се казва в аргументите на здравния министър Кирил Ананиев. Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация, препоръчва и Националният оперативен щаб срещу коронавируса.

Заразените с COVID-19 в България станаха 422
По данни на Националния оперативен щаб броят на починалите е 10. На 1 април, вследствие на Covid-19, е починал мъж на 57 години от Кюстендил. В късния следобед Министерството на здравеопазването съобщи и за още един случай - 40-годишен мъж, пациент на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, чиято проба е била положителна за COVID-19, е издъхнал след внезапно спиране на сърцето. Оздравели и изписани след болнично лечение са 20. Новите лабораторно доказани случаи са 10, като 8 от тях са в София, а 2 в Благоевград. 207 болни са настанени в медицински заведения. 18 от тях са в критично състояние. Най-младият излекуван е 27-годишен, а най-възрастният – 80-годишен мъж. На днешния брифинг за разпространението на коронавирусната инфекция ръководителят на Националния оперативен щаб за борба със заболяването проф. Венцислав Мутафчийски изтъкна като основен проблем на т.нар. „бързи тестове“ ненадежността и посочи, че България се е отказала от поръчка за покупка за китайски тестове точно заради това.

Премиерът благодари на българите за усилията срещу COVID-19
Длъжни сме да направим всичко, за да защитим живота и здравето на българския народ, написа в личния си профил премиерът Бойко Борисов. Единствената доказана в глобален мащаб превенция е социалната дистанция. Тя налага суровите мерки, които се предприемат. Разбирам недоволството на хората. Промяната в начина им на живот стана внезапно. Но ги моля да осъзнаят сериозността на ситуацията, допълва Борисов и подчертава, че все още никой не може със сигурност да прогнозира колко време ще продължи пандемията.

Парламентът временно спря работата си заради заразен депутат с Covid-19
Заради положителна проба за коронавирус на депутата от ДПС Хасан Адемов, работата на Народното събрание бе временно преустановена за тестване на всички депутати и служителите му. Така парламентарното заседание на 2 април, на което трябваше да се обсъди актуализацията на държавния бюджет бе отменено. „Ние имаме да вършим работа − коментира Менда Стоянова, председател на парламентарната Бюджетна комисия. − Смислено и правилно беше да се събираме само тогава, когато има конкретни причини, свързани с обстановката“, коментира тя пред БГНЕС и добави, че следващата седмица депутатите задължително трябва да се съберат, защото конституцията не позволява дистанционно да се взимат решения. Обсъжда се вариантът заседанията да са в друга, по-голяма зала, в която депутатите да са на разстояние 2 метра един от друг, каквито са изискванията за безопасност в епидемията от коронавирус.

Българите приемат извънредните мерки, но се страхуват за икономиката
За последната седмица няма промяна в нагласата на българите по отношение на коронавируса, сочи втората вълна проучвания на „Галъп интернешънъл“. 2/3 от анкетираните са на мнение, че мерките на властите са достатъчни. Леко нараства − до 20% делът на анкетираните, предимно млади хора, които определят мерките за прекалени. Ограниченията са „неприятни, но поносими“ за 82 на сто от българите. Обезпокояващо е икономическото състояние на 1/3 от анкетираните ни сънародници, които твърдят, че доходите им са намалели. Други 25%, предимно възрастни, очакват кризата да засегне и тях. 6% са изгубили работата си, а за други 10% това предстои. 70 на сто са на мнение, че работното им място не е застрашено. Вижте графиките ТУК.

Ясни са граничните пунктове, осигуряващи „зелени коридори“ за преминаване на стоки през територията на България
Планът за осигуряване на „зелени коридори“ по европейската пътна мрежа бе предложен от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, съобразно насоки от ЕК. На границата с Гърция за основни пунктове са определени „Кулата” и „Капитан Петко войвода”, а като резервен – „Илинден”. Основни пунктове с Румъния са тези при Видин и Русе, а резервни тези при Оряхово и и Силистра. Определени са и точките за преминаване по границите с държавите от Западните Балкани и Турция, за които ЕС също е предприел действия за координиран подход. Между България и Сърбия е определен ГКПП „Калотина”, към Турция – ГКПП „Капитан Андреево”, а към Северна Македония – ГКПП „Гюешево”. Преминаването през тях, включително всякакви проверки и здравни прегледи на транспортните работници, не бива да надвишава 15 минути. Граничните преходи на „зелени коридори“ трябва да бъдат отворени за всички товарни автомобили, превозващи всякакъв тип стоки.

Държавният бюджет все още не е повлиян от кризата с COVID-19
Към 31-ви март Министерството на финансите отчита бюджетен излишък за първото тримесечие от над 600 млн евро. Въпреки това излишъкът намалява, защото в края на февруари е бил 700 млн. евро. Фискалният резерв се запазва на над 5 млрд евро. На годишна база приходите през март в държавната хазна се увеличават със 75 млн. евро, като общо са 5,56 млрд евро. Увеличението е главно заради постъпления на средства от еврофондове. Заради удължаване сроковете за плащане на данъците е по-ниско изпълнението на заложените приходи от корпоративни данъци.

Социални предприятия за хора с увреждания приемат поръчки за производство на предпазни средства
Министерството на труда и социалната политика публикува списък с контакти на социални предприятия, които приемат поръчки за производство на стоки, необходими за предпазване от COVID-19. Най-малко 30% от работещите в тях са хора с трайни увреждания. Предприятията могат да произвеждат на ден по 2000 трипластови памучни предпазни маски за лице за многократна употреба, 10 000 почистващи сапуна с антибактериален състав, хигиенизиращи разтвори и спрейове за ръце, защитно работно облекло.

Синдикати настояват да спре потокът на работници към Западна Европа с адекватни мерки
С цел предотвратяване заминаването на работници за страни с широко разпространение на коронавирус, КТ „Подкрепа“ предлага на българите да се гарантира минимален жизнен доход. В писмо до премиера и министрите, конфедерацията изтъква, че една от причините за навлизане и разпространение на заразата в България са завърналите се в нея от чужбина стотици хиляди българи. Синдикатът предупреждава, че трудовият и социален дъмпинг чрез разместване на отчаяни източноевропейци от една страна в друга спомага за разпространението на коронавируса.

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР  по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриeте на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00