Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градивни идеи за свободното време в мрежата

Затворени у дома заради опасността да се заразят с коронавирус, много българи запълват свободното си време с някакво полезно занимание. С помощта на интернет това е лесно.

Първата възможност да се разнообразите е чрез музиката. Много български музиканти вече изнесоха акустични концерти или публикуваха в мрежата записи на отминали свои изяви. Групите „D2“ и „Остава“ свириха на живо по фейсбук, а други, сред които и „Мери бойс бенд“, припомниха концертите си от различни години.

ОставаАко музиката не е достатъчна, можете да опресните знанията си по чужд език с помощта на вашия телефон. Идеята за удобно мобилно приложение хрумва на предприемача Иван Манев след опит да открие начин как да поддържа и обогатява речника си с английски думи:

„Преди 10 години ми се наложи да уча английски език, тъй като работех в международна компания – разказва той. – Започнах с уроци в България, но установих, че твърде бавно напредвам, затова и се записах на курсове в Лондон и в Малта. Именно тогава разбрах какви затруднения изпитват хората при ученето на чужд език - след като овладеят правилата и граматиката, на тях им липсва речников запас. Това е причината да потърся приложения, помагащи за неговото обогатяване. Като активен човек исках да намеря нещо, което да ми помага да уча, докато съм в движение“.

Приложението на Иван Манев работи с т.нар. флаш-карти. От едната им страна е изписана думата на единия език, а от другата – на втория. А за да не я научим с грешно произношение, е добавен и звук и всяка изтеглена дума се произнася от човек, владеещ чуждия език като роден. Потребителят може да избира между 34 езика. В момента всеки има възможност да го изтегли безплатно на телефона си. За да развие обаче потенциала на приложението, Иван Манев се нуждае от инвеститор и вече работи по конкретен план:

„Започнахме да внедряваме изкуствен интелект – добавя той. – Идеята ни е да доставим до потребителя „hands-free изживяване“, чрез което той да управлява приложението само с гласови команди. Искаме да се учим от поведението на потребителите, да следим къде срещат проблеми и да им даваме индивидуални съвети, какво е подходящо за тях“.

Ако имате скучаещи деца, които вече са изиграли всичките възможни игри, на помощ идва каналът „Приказка ми разкажи. В него, по идея на актьора Росен Белов, са събрани любими детски приказки на български език и с всеки следващ ден броят на вълшебните истории расте. Хрумването за приказното пътешествие онлайн дошло след детски спомен – като малък Росен много обичал да слуша майка си и брат си, докато разказвали за приключенията на любимите му приказни герои. Актьорът казва, че инициативата му помага да погледне на случващото се около нас по различен начин:

„Дадох си сметка, че дори в тази ситуация на изолация ни се дава възможност да се замислим накъде отива светът. Забравихме да бъдем човеци, да поглеждаме хората около нас, откъснахме се от семейната среда. И в тези дни, когато повечето от нас спазват карантината, отново изпитваме желание да се интересуваме за най-близките си, да мислим за другите, а не само за себе си. Принудително се върнахме назад в годините, когато се живееше по-спокойно и не толкова забързано“.

Според Росен Белов изпитанието, през което минаваме сега, ще ни направи по-мъдри, по-зрели и по-грижовни към околните.

Снимки: wikipedia.org, личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Застудяване, придружено с жълт и оранжев код за валежи в сряда

В сряда , 17 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. По-ниски се очакват в Северозападна България. През деня ще има дъждовна облачност с валежи от дъжд, по-интензивни след обяд. Значителни  валежи се очакват на..

публикувано на 16.04.24 в 20:15

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00

Сребърни медали за България от Олимпиадата по експериментални науки

Два сребърни медала спечелиха българските отбори в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април 2024 г. в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Учениците ни се..

публикувано на 16.04.24 в 17:09