Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COVID-19 в България: Ден 27

| обновено на 03.04.20 в 20:58
Снимка: pixabay

Народното събрание одобри на първо четене законопроекта за удължаване на извънредното положение до 13 май 2020 г.
Парламентът прие на първо четене законопроекта за удължаване на извънредното положение до 13 май 2020 г. Накрая, след дълги дебати, предложенията на БСП и на „Обединени патриоти“ срокът да бъде до 30 април бяха отхвърлени от болшинството и депутатите приеха предложението на правителството срокът на извънредното положение да бъде удължен до 13 май. Второто четене на законопроекта в пленарна зала се очаква в понеделник. Подробности за дебатите и гласуването четете ТУК.

47 години е средната възраст на заразените с COVID-19 в България
485 са потвърдените случаи на COVID -19 в България по данни на Националния оперативен щаб. На 3 април са доказани още 8 нови случаи. 275 от регистрираните са мъже, а 210 жени. Броят на починалите вече е 14. В болнични заведения са 173 пациенти с потвърден COVID-19 , като 21 от тях са в интензивни отделения. Заразените медицински специалисти са 22-ма.

Досега излекуваните са 30 души, от които 20 мъже и 10 жени. Най-младият излекуван е 27-годишен мъж, а най-възрастният - 80-годишен. Брифинга на Националния оперативен щаб чуйте ТУК.

Президентът е за преосмисляне на някои мерки срещу COVID-19
Румен Радев изрази безпокойство към продължаващата социална изолация и от ефектите, които тя оказва върху психиката и здравето на хората. Държавният глава направи това в изявление по повод предложението на Министерския съвет до Народното събрание за удължаване на извънредното положение до 13 май, заради коронавируса.

„Пандемията изисква решителни мерки и обществото ги приема с разбиране“ − каза Радев и подчерта, че извънредните ограничения са забавили ръста на заболеваемостта, но са довели до обществена парализа и са отключили безпрецедентна социална и икономическа криза. „Безработицата расте с часове и гладът скоро може да надделее над страха“, предупреди той. „Когато държавата налага ограничения, тя трябва да предложи и адекватни компенсации и за работниците, и за бизнеса“, посочи Румен Радев. Той подчерта, че е необходимо в спешен порядък да се преразгледат някои разпоредби на приетия Закон за извънредното положение, които блокират икономическия живот. Още по темата - ТУК.

Социалната изолацията е наложителна в борбата с Ковид-19
Според доклад, изготвен от Медицинския експертен съвет, подпомагащ правителството в борбата с коронавируса в България, приложените досега мерки за физическа и социална изолация са наложителни. Това каза премиерът Бойко Борисов и подчерта, че пикът на заразата ще е следващите 2-3 седмици. В хода на епидемията тези мерки могат да бъдат преосмислени и при благоприятното ѝ развитие − олекотени. Според експертите, диагнозата на инфекцията трябва да се основава на PCR тестове, а епидемиологичното проследяване може да се осъществи чрез комбинираното използване и на други лабораторни методи.

Премиерът Бойко Борисов е възложил да бъдат произведени 2 млн. маски, които да бъдат предоставени безплатно. Стана ясно също, че България е поръчала на ЕС един милион теста за COVID-19. Още по темата четете ТУК.

България ще купи лекарства за COVID-19 от Китай
На извънредно заседание правителството одобри два проекта на договори, които Министерството на здравеопазването предстои да сключи с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия. По договорите ще бъдат закупени лекарствата Hydroxychloroquine Sulfate и Azithromycin Dispersible, необходими за лечението на пациенти с COVID-19.

Екатерина Захариева призова НАТО да се включи активно в борбата с коронавируса
Вицепремиерът и министър на външните работи, Екатерина Захариева, призова колегите си от НАТО за пълна координация между цивилните и военните в битката срещу коронавируса, по време на първата в историята на Алианса видеоконферентна връзка. Захариева призова НАТО да подпомогне ЕС в усилията да достави от трети страни лекарства и медицински изделия, необходими на лечебните заведения.

Драстичен спад на трафика в България
Посещенията до търговски и развлекателни обекти са спаднали с 66 на сто, а излизанията на пазари, дрогерии и аптеки с 36% . С 58% намаляват пътниците в автогари, жп гари и метростанции. С 1/3 са свити пътуванията до работните места. Това сочат данните за ефекта на карантината в България, публикувани от компанията Алфабет. Информацията за България, за времето от 16 февруари до 31 март, е част от масив в общо 131 страни. Числата са относителни и очертават само тенденциите, защото компанията ги набира чрез Location History в смартфоните. Реалното положение е много по-драстично, коментират от Алфабет.

Бюджетната комисия в НС прие актуализация на Бюджет 2020
С 13 гласа „за“, 6 „против“ и един въздържал се парламентарната Бюджетна комисия прие на първо четене актуализацията на Бюджет 2020. Тя се прави с цел хазната да посрещне шока за икономиката от COVID -19 и предвижда увеличаване на лимита за поемане на нов дълг от 2.2 милиарда лева (1.1 млрд. евро) на 10 милиарда лева (над 5 млрд. евро) .

Очаква се спад на БВП от 3% през текущата година. Според разчетите на държавата, нивото на безработица се очаква да се покачи до 6,2%, което е с около 2% повече спрямо 2019 г. Износът на стоки и услуги общо ще спадне с повече от 16%, като само износът на услуги, към които спадат туризмът и транспортът, ще се срине с близо 26%.

Българският външен министър призова ЕС да спре пакета “Мобилност“
„Спешни задачи са да продължим борбата срещу коронавируса и да работим в подкрепа на икономиките и на общия пазар в ЕС“, заяви външният министър Екатерина Захариева пред онлайн заседание на Съвета по външни работи. „Зелените коридори“ за превоз на стоки и граждани в ЕС функционират по-добре в сравнение отпреди 10 дни, когато бе решено въвеждането им, каза Захариева. Тя призова Брюксел да не дава ход на пакета „Мобилност“, който ощетява и българските превозвачи. Трябва да обясняваме по-ясно какво прави ЕС, в подкрепа на своите граждани, призова още Захариева.


Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00

България днес – 26 март 2024 г.

В "България днес" на  26 март говорим за бежанците от Източна и Беломорска Тракия, които намират подслон в пределите на България в началото на ХХ век. Към историческите събития ни връща честването на Деня на..

публикувано на 26.03.24 в 19:00