Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жертвите на COVID-19 в България се увеличават

| обновено на 04.04.20 в 15:35
Снимка: Ани Петрова

Смъртните случаи след зараза с коронавируса в България вече са 17, съобщи в следобедните часове на 4 април Министерството на здравеопазването. Мъж на 54 г. е починал в болница “Света Анна”. Страдал е от ХОББ, диабет и хипертония, дал е и положителна проба за коронавирус. 

Другите жертви на коронавируса са 86-годишен мъж с положителна проба за COVID-19, белодробна недостатъчност и сърдечни заболявания, както и 48-годишна жена с кетоацидоза (декомпенсиран диабет) и доказана коронавирусна инфекция. Хоспитализирана е в „Пирогов“, където е била поставена на апаратна вентилация. Въпреки усилията на медицинския екип, жената е починала.

По данни на Националния оперативен щаб, 503 са вече потвърдените случаи на COVID-19 у нас. През деня са доказани още 5 нови случая - 3 от тях са в София, 1 - в Стара Загора и 1 - в Бургас. 

192 от заболелите са под лекарско наблюдение в болница, като 26 от тях са в интензивни отделения.

Към 4 април, 287 от регистрираните случаи с коронавирус са на мъже и 216 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 47 години. 

На сутрешния си брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски призова всички граждани, които констатират нередности и нарушения на мерките за ограничаване на COVID-19, да позвънят в полицията. Той посъветва хората да се въздържат от посещението на църква в дните около Възкресение Христово, за да предотвратят разрастването на заразата: 

„Призоваваме всички български граждани да не възприемат Великденските празници и Цветница като празници. Изобщо не е време за празници. Не си правете никакви регистрации в хотели, защото ще имате сериозен проблем, там ще се заразите, не ходете на църковните служби, защото там ще се заразите. Останете вкъщи и с тези, с които живеете, по някакъв начин си отбележете празника“ - апелира ген. Мутафчийски. 

Запис от брифинга на Националния оперативен щаб на 4 април 2020 г. можете да чуете ТУК

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриeте на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00