Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От другата страна на COVID-19

Да „развихриш“ въображението си онлайн

| обновено на 05.04.20 в 16:31

Социалната изолация, като най-добрата доказана форма за предпазване от коронавирусната инфекция на този етап, въведените ограничителни мерки и обявеното извънредно положение в страната, доведоха до невъзможност редица обществени дейности и човешки потребности да бъдат изпълнявани и задоволявани. 

За сметка на това пък много хора, организации и институции „развихриха“ фантазията си и започнаха да привеждат своите класически форми на съществуване в съвършено нова среда. Онлайн изложбите, онлайн концертите или интернет стриймовете с физически упражнения и други забавни моменти от всекидневието взеха да се превръщат в добра и много успешна практика.  

Поредният пример идва от Община Ловеч, която обяви, че от 7 април т.г. започва да излъчва онлайн материали за различни културни институции - музеи, художествени галерии, исторически обекти, библиотеки. Инициативата ще върви под наслов Culture non stop! Stop coronavirus! („Култура безспир, спри коронавируса!“).

Научни работници, екскурзоводи и специалисти ще представят културните ценности на града, а всеки репортаж ще завършва с призив гражданите да останат по домовете си. Видеоматериалите ще се излъчват вторник и четвъртък от 10.00 ч. и могат да се гледат на официалния профил на Община Ловеч във Фейсбук

От няколко дни на сходна дейност се е посветил и Регионалният исторически музей на Велико Търново. Той вече има виртуална версия на популярната си рубрика „Непознатото наследство“ (Из тайните на миналото). В рамките ѝ, чрез 360-градусови снимки и 3D анимация, се представят непознати и любопитни експонати от фондовете му. Филмите са достъпни в канала на РИМ-Велико Търново в YouTube, на сайта на музея (www.museumvt.com) и във Фейсбук страницата на институцията.

По повод 141-ата годишнина от обявяването на София за столицана България (3 април 1879 г.), Регионалният исторически музей в София също пусна специална виртуална експозиция. Тя представя някои от показваните през годините временни изложби, разкриващи богатата история на града, разказана чрез предмети, архивни снимки, документи и спомени на исторически личности. По този начин всеки, който не е имал възможност да посети изложбените зали, може да научи нещо ново и интересно от вкъщи.

В хит напоследък се превръщат и виртуалните вечери. Приятелски семейства все по-често взеха да се събират „на маса“ онлайн. Сред домакините дори се породиха шегаджийски подмятания за ползите на срещите от този вид. Освен, че онлайн ходенето на гости превръща вечерта в бъбрива и по-радостна, тя не е свързана с характерното суетене около трапезата преди и след вечерята. 

За подготовката на подобни събирания обаче, в социалното пространство на интернет върви усилена размяна на рецепти за всевъзможни гастро изкушения и домашно приготвени вкусотии. Много хора дори споделят, че именно сега са се решили да направят първи стъпки в готварския занаят. А полза от това все ще се намери.

Други са впуснали въображението си в креативни онлайн занимания, като изработката на сувенири, плетене, шиене на маски и други предпазни средства, споделяне на идеи за домашни забавления и игри.  

Разбира се, нищо не може да замени срещите „на живо“. И въпреки всичко, това е форма на общуване, възможност да изтърпим социалната изолация, наложена с единствената цел да се съхраним, за да можем, когато всичко отмине, да се срещнем реално (не виртуално) и oтново да се поздравим с усмивка. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Полезно: Как получават пенсия българи с осигурителен стаж в България и други страни в ЕС

С влизането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. се откриха много нови възможности за трудова реализация на българите в други страни-членки на ЕС. И те се възползваха. Как обаче се сумира осигурителният стаж, придобит и у нас, и в други..

публикувано на 29.03.24 в 11:25
Гвардейски представителен духов оркестър

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25