Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COVID-19 в България: Нови случаи, нови лаборатории и законодателни инициативи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По данни на Националния оперативен щаб към 08:00 часа на 6 април, потвърдените случаи на коронавирус у нас са 541, като през изминалото денонощие положителен резултат са дали тестовете на още 19 души. В болница са 210 пациенти, 22 от тях - в интензивно отделение. Най-младият пациент е на 1 година, най-възрастният – на 86.

30 души са заразените сред медиците – 17 лекари, 8 медицински сестри, друг медицински персонал – 5, средна възраст – 51,5 години.

Броят на починалите е 21. Новите жертви на коронавируса са две пациентки на "Пирогов", на 75- и 60-годишна възраст, както и 72-годишен мъж от Пещера. И тримата са били с придружаващи заболявания, информира ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Пикът на заболеваемостта  се очаква около Великден, допълни ген. Мутафчийски, като се позова на разработени модели в развитие на математици от БАН.

Междувременно, нова лаборатория за изследване за коронавирус се открива днес в болница "Пирогов". С PCR-тестове ще работят молекулярни биолози от Българската академия на науките. Очакват се да бъдат разкрити и лаборатории на други места в столицата и страната, с което ще се даде възможност да бъдат обработвани около 3000 проби дневно. Още по темата - ТУК

Актуализацията на държавния бюджет, заради пандемията, обсъжда Народното събрание. На второ четене ще бъдат гласувани и промените в Закона за мерките и действията по време на извънредно положение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00