Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова насока за развитието на родното земеделие заради коронавируса

Снимка: архив

Българските зърнопроизводители се притесняват за пласирането на продукцията си, тъй като тя намира пазари предимно в чужбина. И ако епидемията от COVID-19 се разрасне, това може да попречи новите зърнени култури да достигнат до клиентите по света.

Осигуряването на пазари, качество и количество зърнени култури от тазгодишната реколта са основните приоритети на земеделските производители в условията на извънредно положение, коментира Цветан Берберов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите, пред БНР-Стара Загора. “Факт е, че ние сме основно експортно ориентирани като култури – говоря за пшеницата, ечемика, рапицата, слънчогледа. За жалост, нашият пазар не може да ги поеме”, добавя той.

Според зърнопроизводителя пролетната кампания по сеитбата на слънчогледа, царевицата и другите късни култури е започнала с добри темпове. Очаква се посевите от пшеница, ечемик и рапица да бъдат в отлично състояние заради падналите през март валежи. Но все пак най-големите притеснения в следващите месеци ще бъдат свързани с опазването на живота и здравето на хората, за да могат те да изпълняват трудовите си задачи.

“Притесняваме се, защото всеки е специалист в отделна операция и ако той излезе от строя, ще трябва да пренастройваме всяка една машина – заявява Цветан Берберов. – Като зърнопроизводители и граждани на това общество сме “за” правилата и за спазването на всички нормативи. Както навсякъде, и ние носим маски, дезинфекцираме периодично и смятаме, че социалната изолация в момента е най-добрият вариант. Но определено е много е трудно.”

Пред хората от бранша обаче се появява и нова възможност. Оказва се, че заседяването по домовете заради наложената социална изолация и карантина повишава консумацията на храни. “Задъхваме се с плодовете и зеленчуците”, казва по този повод зърнопроизводителят. Това би трябвало да даде нова насока на част от земеделските производители, а държавата да подпомогне родното производство, смята той.

Редактор: Диана Цанкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Молдова ще разширяват сътрудничеството в селското стопанство

Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти. Това стана ясно на среща в София на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и вицепремиера и министър на земеделието и..

публикувано на 28.03.24 в 21:57

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05

Кишинев е домакин на Българо-молдовски бизнес форум

Българо-молдовски бизнес форум ще се състои в столицата на Молдова - Кишинев, на 26 и 27 март. На събитието ще бъдат представени актуална информация за икономиките на България и Молдова и секторите с потенциал за развитие на икономическото..

публикувано на 26.03.24 в 06:05