Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Креативността на варненски офталмолози с реален успех в защита срещу вируса

Снимка: Радио Варна

Кризата роди едно изобретение, което ще е полезно и в бъдеще, а това се е случвало неведнъж, когато психиката е под силен натиск. Уникален предпазен шлем за офталмолози е изобретен във варненската Университетска болница за очни болести. Студентката по оптометрия Хатидже Давидова е реализирала с фирмата на съпруга си подходящ за всички видове биомикроскопи плексигласов шлем. „Изобретението улеснява работата, защото не пречи на биомикроскопа, а в същото време осигурява пълна защита“ – обяснява проф. д-р Христина Групчева, изпълнителен директор на здравното заведение, пред БНР- Варна.

„Този щит осигурява пълна защита на двете страни – на лекаря и на пациента, не става въпрос само за Covid-19. Другият  важен момент е, че маските ако са поставени над носа води до изпотяване, а този шлем абсолютно не се изпотява, тъй като е на известно отстояние и става за всички видове биомикроскопи. Може да се почиства след всеки пациент, а това е изключително важно, защото ние стоим на 40 см. от пациента, навлизаме в интимното пространство на човека и няма как на безопасно разстояние да правим преглед. Вече имаме над 45 поръчки.“

Лечебното заведение е готово да помогне на колегите си от цялата страна. Допреди четири седмици офталмолозите във варненската Университетска болница са работили с малки предпазни щитове, които се поставят пред устата на лекаря.

Христина Групчева„Това парче не осигурява никаква защита, докато този щит сега осигурява пълна защита и той може да се използва в условията на всякаква епидемия, примерно когато зачестят респираторните заболявания, дори може да се използва непрекъснато“ – казва проф. д-р Христина Групчева. Лечебното заведение, което тя ръководи продължава да приема спешни и неотложни пациенти.

„Осигурили сме абсолютно всички условия нашите пациенти да са напълно защитени. Мерим на всеки температурата, въвели сме режим, при който да бъдат с един придружител. Имаме единствено изискване пациентът да е с маска и с ръкавици. Ако пациентът има нужда от операция, имаме специален режим с който този пациент се въвежда в операционната зала, извършва се съответната операция и след това се изписва по възможно най-бързия начин“.

Редактор: Гергана Манчева /по интервю на Даниела Стойнова, БНР-Варна/

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40