Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК ни предизвиква да се включим в борбата с дезинформацията за Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят „фалшиви новини” за коронавирусната епидемия, циркулиращи най-вече онлайн, напоследък нараства стремглаво – това посочи наскоро във видеообръщение към европейските гражданипредседателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя алармира, че„огромната вълна от невярна информация или дезинформация се разраства на основата на несигурност, безпокойство и бързо променящи се новини. Урсула фон дер Лайен призовава за по-силно взаимодействие в борбата срещу тази негативна тенденция.

„Притеснена съм, че част от тази невярна информация наистина може да навреди на хората. Ако вземем за пример напълно фалшивото твърдение, че пиенето на белина лекувало вируса. Пиенето на белина може да бъде смъртоносно! Притеснявам се също, че тези, които стоят зад подобни твърдения, експлоатират страховете на хората относно вируса, само за да спечелят пари - като им продават много скъп сапун, който уж убива микробите на коронавируса. На всичко това трябва да се сложи край!”

Поредица от неверни твърдения като това, че само възрастни хора са уязвими от коронавируса, иличе липсва европейска солидарност за борба с кризата, циркулират упорито в интернет и в социалните мрежи. За да противодействат успешно срещу огромния брой фалшиви новини европейските институции установяват взаимодействие с онлайн платформи, които биват насърчавани да популяризират достоверните източници и да не разпространяват и премахват от онлайн пространството съдържание, за което е доказано, че е невярно или подвеждащо. Доверете се на реномирани медии, които вече са заслужили вашето доверие, призовават още от Еврокомисията.

„Но трябва да се направи повече. Социалните медии трябва да споделят данни с общността за проверка на фактите, така че всички заедно да премахваме тези опасни слухове. Ще продължим да наблюдаваме много внимателно действията предприети от платформите”, твърди председателят на ЕК.

В желанието си да помогне на гражданите да проверяват фактите, Европейската Комисия стартира специален раздел на своя уебсайт -„Борба с дезинформацията”, където всеки може да намери информация и факти за някои от историите.

Сред достоверни източници на информация за Covid-19, Еврокомисията препоръчва да се следват съветите на органите за обществено здравеопазване във всяка страна член на ЕС и да се използва информация от уеб сайтовете на съответните европейски и световни организации, каквито са тези на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията и на Световната здравна организация.

Гражданите могат да дадат своят принос в борбата срещу дезинформацията като не споделят непроверена информация, публикувана и разпространена от съмнителни източници. В период на глобална пандемия животът на много хора зависи от точната и навременно поднесена информация.

Единство. Това е една от най-използваните думи напоследък от европейските институции. Общините, регионите и отделните държави имат задължението да осигурят медицинско обслужване и да се погрижат за най-слабите и уязвимите сред нас. Академичната и научната общност, частният сектор, ЕС и други регионални и международни институции също имат своите отговорности и функции. Но в крайна сметка ефективността на глобалния отговор срещу пандемията и в частност срещу дезинформацията за Covid-19 изисква доверие и взаимна помощ. Заедно можем да спрем това.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05