Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 32

| обновено на 08.04.20 в 20:08
Снимка: БТА

Леко покачване на броя на заразени с Covid-19 в България
През днешния ден са доказани още 12 нови случая, като 7 са в София, 3 в Кюстендил и 2 в Смолян. Така стават 593 потвърдените случаи на болестта в България, показват данни на Националния оперативен щаб. 233 лица с потвърден Covid-19 са в болница, 27 − в интензивно отделение. 32 са случаите на заразени на медици. Починалите лица, при които е установен коронавирус, са 24.

Започва масово тестване на хората в Банско
Хиляда жители на Банско, които две седмици бяха под карантина заради доказани случаи на коронавирус в града, ще бъдат подложени на бързи тестове за Covid-19, съобщи премиерът Бойко Борисов. Целта е да се установи колко от хората в града с многобройни туристи са изградили антитела към вируса.

Министър-председателят каза още, че в момента кметовете проучват дали е възможно да се създаде ред за посещаване на парковете и планините. Той обаче допълни, че Националният оперативен щаб е „категорично против” тази възможност, особено когато става дума за малки деца. Запис от брифинга на Бойко Борисов в МС тази сутрин чуйте ТУК.

Президентът утвърди закона за актуализацията на държавния бюджет
В промените, гласувани от Народното събрание в понеделник, са предвидени мерки в подкрепа на бизнеса и хората, останали без работа заради противоепидемичните мерки. За целта лимитът за нов държавен дълг през тази година се увеличава до 10 милиарда лева (малко над 5 млрд. евро).

Не бързайте да отменяте почивките си през юли и август
Главният държавен санитарен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев призова хората да не бързат да отменят резервациите си за летни почивки през юли и август заради коронавируса. Голямото предизвикателство пред страната са предстоящите празници − Цветница и Великден. „Един страх имам, ако се успокоят малко хората и дойдат двата празника, можем да направим голяма беля. Молбата ми е, толкова устискахме цял месец, да продължат още две седмици, за да не се удавим като власите накрая на Дунав. Оптимистично погледнато, ако някой има резервация за море за юли и август да не я отменя, защото имам надежда, че може да я осъществи!“ В Пловдив днес той инспектира взетите противоепидемични мерки на „Четвъртък пазар“, след като здравното министерство разреши тържищата да работят. Д-р Ангел Кунчев заяви още, че няма проблем да работят и фризьорските салони, ако спазват противоепидемичните мерки. Препоръките на главния инспектор чуйте в репортажа от Пловдив.

Изследват се екипите на „Спешна помощ” в София за Covid-19
Тестовете ще бъдат направени на работещите в столицата и областта. Медиците са изложени на най-голям риск, тъй като директно контактуват с болни от коронавирус. Преди седмица осем служители на „Спешна помощ” в София бяха диагностицирани с Covid-19. Междувременно Александър Александров, председател на УС на Сдружението на фелдшерите в България, призова медицинските специалисти също да бъдат изследвани за Covid-19. „Ние се намираме на първата линия и често преглеждаме пациенти без симптоми, които се оказват заразени”, заяви пред БНР той. В цялата страна работят около 3000 фелдшери.

Допълнителни мерки за сигурност в столичното метро
Видеонаблюдение ще следи дали пътниците спазват дистанция помежду си, докато чакат влака на перона, заяви пред БНР инж. Стоян Братоев, изп. директор на софийския „Метрополитен”. Ще се използват също така предупредителни гласови съобщения по радиоуредбата в чакалните на метрото. Всеки ден железниците се дезинфекцират и мият. Пътниците са намалели 5-6 пъти – 50-60 хил. души дневно пътуват, при нормален поток от 300-350 хиляди. Цялото интервю с инж. Стоян Братоев чуйте ТУК.

Дезинфекция на ромските квартали и в градския транспорт и промени в разписанието
Дезинфекцията в ромските квартали започва още днес, а утре и в обществения транспорт с участието на 25 доброволци, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Столичният кмет заяви, че се обмисля облекчен достъп до парковете и планините за семейства с деца, но най-рано след великденските празници.

Градският транспорт в София вече се движи с намалено работно време. Целта е да се оптимизират линиите и да се гарантира обслужване в условията на извънредна ситуация. От днес, 8 април, последните курсове на градските линии ще приключват в 22,00 часа, а на крайградските − в 22,30. 

62 хил. безработни от началото на извънредното положение
Регистриралите се в бюрата по труда са хора, загубили работата си както у нас, така и в чужбина, каза социалният министър Деница Сачева. За този период обезщетение за безработица са поискали 32 000 души, а работа са намерили 9830 души.

Културата ще получи подкрепа от държавата за щетите от епидемията
Държавните театри, оперни и концертни институции ще получат субсидия, за да осигурят заплатите и осигуровките на своите служители. Средствата ще бъдат за не повече от 6 месеца от 13-ти март, когато беше въведено извънредното положение заради епидемията с коронавирус, до месеца, в който бъде достигнато нивото на приходите от билети за същия период на миналата година, реши правителството.

Пари от еврофондовете са пренасочени за борба с коронавируса
„Оперативната програма „Региони в растеж 2014-2020” ще мобилизира над 40 млн. лв. европейски и национални средства, за да подпомогне лечебните заведения в България да реагират ефективно в създалата се безпрецедентна ситуация”, информира правителствената пресслужба. Парите ще бъдат използвани за купуването на инхалатори и респираторни апарати, за доставка на лекарства, тестове, защитно облекло, лични предпазни средства.

БЧК раздава храна на уязвими столичани
Над 1000 граждани на София ще получат от 8 до 16 април индивидуални пакети с 16 вида хранителни продукти от първа необходимост. Получателите са включени допълнително в списъците на Агенцията за социално подпомагане. Пакетите ще доставят по домовете на възрастни хора над 65 години, живеещи сами и без близки, служители и доброволци на Столичната организация на БЧК. Помощта е осигурена по линия на Оперативната програма за храни, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. 

Седем производства и 34 преписки за неспазване на карантината в София
Над 4100 проверки са извършени от началото на извънредното положение на територията на Софийска област, съобщиха от Софийската окръжна прокуратура. Освен 1327 човека под карантина, проверени са също така около 2700 търговски обекта и са им съставени 73 акта за административни нарушения, свързани с противоепидемичните мерки.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00