Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българин създаде приложение, което предупреждава, ако общуваме със заразен с коронавирус

Снимка: novid20.org

Мобилно приложение, което може да ограничи възможността да се заразим с коронавирус,  изобрети екип, ръководен от живеещия в Австрия българин Михаил Ковачев. Вдъхновени от подобни азиатски приложения, младите експерти в различни области, решават да създадат подобно, но съвместимо с европейските изисквания. В интервю за Радио България Михаил Ковачев разясни принципа на работа на приложението:

„Базирано на Bluetooth , GPS и други технологии, то показва колко далеч се намирам от вас“ – разказва Ковачев в интервю за Радио България. – Например ако говорим от 2 метра разстояние, телефоните индикират това и проследяват колко време сме в контакт. Базирайки се на тези данни, може да се изчисли какъв е шансът аз да заразя вас. Ако на следващия ден се окаже, че наистина съм болен и съм имал възможност да разболявам хора преди това, тази информация се изпраща на вашия телефон. Цялата обаче остава напълно анонимна и няма възможност да се разбере дали аз съм човекът, който се е разболял, кой съм всъщност и къде съм се движил. Всички данни остават локално на телефона и чак когато се разболея, има възможност информацията да се сподели анонимно с други телефони“.

Приложението вече е одобрено от властите в Грузия и успешно работи там. На базата на засечените симптоми, потребителят получава автоматично съобщение от правителството, в което трябва да потвърди, че е заразен.

Създателите му са помислили и за онези потребители, които нямат смартфон.

„Вече имаме и ключодържатели и чип карти, с които може и без телефон да се използва приложението – обясни Ковачев . - Първоначално и те трябва да бъдат сканирани с телефон, но след това заработват сами и събират информацията в себе си“.

Още от малък Михаил мечтае да помага на нуждаещите се. „NOVID 20“не е първата мобилна апликация, създадена от нашия сънародник. Едва 18-годишен Михаил създава своеобразна социална мрежа за университети. За да я реализира, българинът успява да убеди инвеститори, които осигуряват необходимото финансиране.

„Чрез социалната мрежа, университетите дават възможност на студентите да се запознават помежду си. Всичко се базира на интересите и информацията, която хората дадат за себе си и така всеки лесно може да открие пасващата му група, с която да общува, когато отиде на място.“

Сега Михаил Ковачев се надява новата разработка на екипа му да бъде одобрена и от българското правителство и да допълни вече създаденото от друг екип приложение, анонсирано наскоро от Оперативния щаб за борба с коронавируса. Все още обаче, нашият сънародник очаква отговор.

Плановете на Михаил за предстоящия Великден са свързани с работа, но със сигурност ще сподели светлия празник със своето семейство. Пожеланието му към българите у нас и по света е да бъдат здрави и силни, през трудния период, в който се намираме. Чрез Радио България, Ковачев отправи и своята благодарност към България и българите за начина, по който успяват да се справят и овладяват кризисната ситуация досега.

Още от категорията

Стоян Йоргов – събирачът на истории, който гледа света през фотообектив

Стоян Йоргов избира да се представи на българската публика с цветовете на бяло-черната гама – онази особена светлина, от която горещият пустинен въздух затрептява пред очите ти, а кожата ти настръхва от соления хлад на океанската вода. Артистът..

публикувано на 01.07.20 в 11:00

Дойчин Владимиров и „Черната принцеса“ от фермата му за водни лилии

Бивш военен, чието хоби е отглеждането на екзотични растения, създаде първата у нас ферма за водни лилии. Той се грижи за 38 разновидности на цветето в специално създадени езера на площ от 19 декара край Плевен. Дойчин Владимиров получава..

публикувано на 23.06.20 в 04:00

Българин с номинация за световния списък на бизнес славата за 2020

Социалният предприемач Борис Колев е единственият европеец сред осемте финалисти за Глобалната зала на бизнес славата за 2020 г. на една от най-големите фондации за предприемаческо образование – Junior Achievement. От близо 40 години насам,..

публикувано на 08.06.20 в 11:24