Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин създаде приложение, което предупреждава, ако общуваме със заразен с коронавирус

Снимка: novid20.org

Мобилно приложение, което може да ограничи възможността да се заразим с коронавирус,  изобрети екип, ръководен от живеещия в Австрия българин Михаил Ковачев. Вдъхновени от подобни азиатски приложения, младите експерти в различни области, решават да създадат подобно, но съвместимо с европейските изисквания. В интервю за Радио България Михаил Ковачев разясни принципа на работа на приложението:

„Базирано на Bluetooth , GPS и други технологии, то показва колко далеч се намирам от вас“ – разказва Ковачев в интервю за Радио България. – Например ако говорим от 2 метра разстояние, телефоните индикират това и проследяват колко време сме в контакт. Базирайки се на тези данни, може да се изчисли какъв е шансът аз да заразя вас. Ако на следващия ден се окаже, че наистина съм болен и съм имал възможност да разболявам хора преди това, тази информация се изпраща на вашия телефон. Цялата обаче остава напълно анонимна и няма възможност да се разбере дали аз съм човекът, който се е разболял, кой съм всъщност и къде съм се движил. Всички данни остават локално на телефона и чак когато се разболея, има възможност информацията да се сподели анонимно с други телефони“.

Приложението вече е одобрено от властите в Грузия и успешно работи там. На базата на засечените симптоми, потребителят получава автоматично съобщение от правителството, в което трябва да потвърди, че е заразен.

Създателите му са помислили и за онези потребители, които нямат смартфон.

„Вече имаме и ключодържатели и чип карти, с които може и без телефон да се използва приложението – обясни Ковачев . - Първоначално и те трябва да бъдат сканирани с телефон, но след това заработват сами и събират информацията в себе си“.

Още от малък Михаил мечтае да помага на нуждаещите се. „NOVID 20“не е първата мобилна апликация, създадена от нашия сънародник. Едва 18-годишен Михаил създава своеобразна социална мрежа за университети. За да я реализира, българинът успява да убеди инвеститори, които осигуряват необходимото финансиране.

„Чрез социалната мрежа, университетите дават възможност на студентите да се запознават помежду си. Всичко се базира на интересите и информацията, която хората дадат за себе си и така всеки лесно може да открие пасващата му група, с която да общува, когато отиде на място.“

Сега Михаил Ковачев се надява новата разработка на екипа му да бъде одобрена и от българското правителство и да допълни вече създаденото от друг екип приложение, анонсирано наскоро от Оперативния щаб за борба с коронавируса. Все още обаче, нашият сънародник очаква отговор.

Плановете на Михаил за предстоящия Великден са свързани с работа, но със сигурност ще сподели светлия празник със своето семейство. Пожеланието му към българите у нас и по света е да бъдат здрави и силни, през трудния период, в който се намираме. Чрез Радио България, Ковачев отправи и своята благодарност към България и българите за начина, по който успяват да се справят и овладяват кризисната ситуация досега.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Анита Екенова

Анита Екенова от Лион: С народния танц на сцената усещам, че нося цяла България със себе си

Ако българската държава трябваше да инвестира средства, за да направи 11 събития, посветени на българските празници и фолклор в Милано, да организира още толкова прояви в Мюнхен, в Копенхаген, в Лион, Атина или където и да било още в Европа, какъв ли..

публикувано на 21.03.24 в 06:30

Пътешественичката Изабела Шопова направи кисело мляко в условия, близки до тези в Космоса

Едва ли има момче, което да не е пожелавало да стане космонавт. Макар и по-рядко, такива стремежи имат и момичетата. Сред тях е и пътешественичката Изабела Шопова, чийто най-голям герой в детството е Юрий Гагарин . Жената описва пътуванията си и в..

публикувано на 18.03.24 в 11:05

София Илиева – българката от Марбея, която ни учи на добри обноски

Красива, стройна жена с изтънчено излъчване показва как с финес да облечем дамското си палто или къде е правилно по етикет да седнем на маса за двама в ресторант. Тези видео-уроци, поднесени с усмивка и лекота, откриваме в социалните мрежи в..

публикувано на 12.03.24 в 11:25