Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Западно и Средноевропейски митрополит Антоний пред Радио България

Нека светлината на Христовото възкресение да разпръсне мрака

| обновено на 19.04.20 в 15:49
Митрополит Антоний
Снимка: БГНЕС

В църковните православни песнопения наричат Великден тържество на тържествата, защото вдъхва надеждата за живот във вечността. С Възкресението Си, Божият син - Иисус Христос изкупва греховете на човечеството, побеждава смъртта и отваря пътя към спасението.

Години наред посрещахме празника с богата трапеза, пъстри боядисани яйца, дъхави козунаци, заедно с близки и роднини. Но в цялата суетня, като че ли на заден план оставаше светостта на християнския празник и спасителната му същност. А истинският смисъл на Възкресението е духовното обновление, възможността да се преродим и да заживеем в мир със законите на Вселената. Последните събития около разпространението на коронавирусната инфекция обаче, ни накараха да се замислим как живеем, как се отнасяме към хората около нас и къде е мястото на духовното в ежедневието ни.

"Бог премъдро е сътворил света, в който ние живеем – отбеляза Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, в интервю за Радио България. – На Него са подвластни стихиите и времената, както и всички природни явления. Нему е подвластен и този вирус. Защото Бог, както знаем от Свещеното писание, с една дума може да свърши това, което всички човеци не могат да успеят през всички дни и години на своето съществуване. Да се молим! Нека Бог да изпрати своята благодат, та по-скоро да преминем през това изпитание. Да бъдем по-верни нему, а не на човеците. Ако Бог не опази града, напразно ще бдят стражите, ако Бог не съзида къщата, напразно ще се трудят майсторите. Нека имаме повече вяра, повече упование, да имаме надежда в Божията подкрепа и любов към Бога, ближните и себе си."

В дните преди Възкресение Христово Православната Църква призовава миряните не само към смирение, но и към откъсване от светските дела. На богослуженията вярващите си припомнят доброволната саможертва на Спасителя и всеопрощаващата Му любов. Това им помага по-лесно да понасят несгодите и да устояват на изпитанията, колкото и тежки да са те. Затова и през изтеклия месец, мнозина вярващи приеха спокойно принудителната самоизолация, наложена от извънредното положение заради коронавируса:

„Няма нищо случайно – отбелязва митрополит Антоний. – По някой път, когато забравяме за Бога, Той ни подсеща. Нека да използваме това благодатно време - Страстната седмица, в която съпреживяваме всички тези последни земни дни от живота на нашия Спасител. Да страдаме с него, да страдаме със сърца и души по Бога и раздялата с Него и много скоро да се срещнем в Неговото Възкресение, та светлината на Христовото Възкресение да разпръсне мрака на неверието, на съмнението, на страха и да го запълни с Вяра, Надежда и Любов!“

За разлика от много други православни страни, които заради пандемията затвориха храмовете си, България остави свободен достъпа до тях. От своя страна Светият Синод призова вярващите да останат по домовете си и да спазват стриктно установените правила за дистанция и хигиена. В архипастирското си послание Митрополит Антоний прикани миряните в епархията си да усилят молитвите си и да не забравят, че Господ винаги е проявявал своята мислост към вярващите, особено в такива моменти. Ето и благослова му, по случай Светлото Христово Възкресение, отправен към всички православни българи:

"Моето обръщение е: Радвайте се! Постоянно се молете и за всичко благодарете, защото всичко е от Бога и всичко е за Бога!"

Снимки: БГНЕС, БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Преди 80 години е открита Казанлъшката гробница

"Човекът не знае пътя към небето, но конят го знае", гласи поговорка на траките. Затова тракийските царе задължително са изпращани в отвъдното заедно със своите коне. Заради многобройните могили с погребения на владетели от елинистичната епоха,..

публикувано на 19.04.24 в 04:35

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15

Навършиха се 80 години от последната бомбардировка над София

На 17 април преди 80 години е последната, най-жестока бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На този ден по обед, през 1944 г., 350 американски бомбардировача, придружавани от изтребители "Тъндорболт" и "Мустанг" хвърлят над София..

публикувано на 17.04.24 в 14:00