Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великден в храма или онлайн – правила и възможности

| обновено на 18.04.20 в 20:35
Снимка: БТА

Вярващите християни преодоляват изпитанията с молитва. Да се молим вкъщи, с искрена вяра и упование в Бога, ни призова Светият синод на Българската православна църква. Въпреки това, православните храмове остават отворени както през Страстната седмица, така и навръх Великден, като богослуженията в тях се извършват по всички предписания на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

За да не се чувстваме ощетени от невъзможността да съпреживеем атмосферата на подготовка и провъзгласяване на Възкресението, богослуженията ще достигнат до домовете и сърцата ни онлайн.

Началото беше поставено на Лазаровден и Цветница, когато на официалната страница във фейсбук на Светия Синод на БПЦ беше организирано съвместно гледане на службите в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан съобщи, че всички богослужения в храмовете за Великден ще бъдат предавани онлайн на страницата във фейсбук на митрополията, а заради епидемията вярващите няма да минават под плащаницата на Разпети петък. „Искрено ще помоля нашия богомолен народ само да се поклони, а да не целува плащаницата и да не минава под нея. Това няма да промени нищо от съдържанието на богослужението“ – каза митрополит Йоан пред БНР и разясни, че на Възкресение Христово основната част от богослужението ще бъде пред катедралния храм „Успение Богородично“ в морската ни столица. Дори и нещо да се случи и да не успеем да си вземем от благодатния огън, митрополит Йоан съветва да няма безпокойство.


„Цялата Светла седмица, 40 дни след Пасха, ние се поздравяваме с „Христос Воскресе!“, и винаги, в едно спокойно време, човек може да влезе в храма, да си вземе огън и да се помоли.“

Възможност богослуженията да бъдат гледани от вкъщи, осигурява и Троянският манастир „Успение Богородично“, отново чрез фейсбук.

Основан в началото на 17 век от няколко атонски монаси отшелници, които донесли в Троянския Балкан чудотворната икона на Богородица Троеручица, третият по големина манастир в България е притегателно място за вярващите, не само на празници.

Катедралният храм „Св. Свети Кирил и Методий“ в Бургас също ще излъчва директно онлайн църковните ритуали на Велики четвъртък и Разпети петък, както и цялата служба възвестяваща Възкресение Христово. 

До хората, които нямат интернет достъп, Великденските богослужения ще достигнат и чрез ефира на националната програма „Хоризонт“ на Българското национално радио.

По традиция Българската национална телевизия също прави своите зрители съпричастни на празничната атмосфера, излъчвайки на живо, както и онлайн на сайта си пасхалното богослужение в катедралния храм „Свети Александър Невски“. Прякото предаване започва в събота (18 април) от 23:30 часа. На следващия ден – 19 април от 10:55 до 12:00 часа, зрителите на националната медия ще имат възможност да проследят и светата литургия, посветена на Второ Възкресение (нарича се така, тъй като за втори път след полунощ, звучи евангелският текст, възвестяващ Възкресението).

Църковни служби се провеждат през цялата седмица и във всички останали православни храмове в страната.

Припомняме, че във всички православни църкви се спазват следните мерки, свързани с превенция разпространението на Covid-19:

-  Извършва се дезинфекция – дезинфекцират се иконите, на входа се слага изтривалка с дезинфектант. Килими, пътеки и други подобни се отстраняват от интериора на храма. Местата за сядане в храмовете се дезинфекцират през няколко часа.

-  Влиза се по специален ред като свещенослужителите се грижат за организацията и реда вътре в храмовете.

-  Миряните задължително използват предпазни маски, както и спазват регламентираното разстояние.

-  Свещениците, които имат и най-малки признаци на здравословно неразположение, се въздържат от богослужения.

-  В храмовете могат да влизат по-малко хора от обичайното и не се изключва да има опашки. Затова пред тях ще има представители на полицията.

Свещениците ще служат без маски, защото ще са в олтара и на безопасно разстояние от хората. Няма да се допускат продавачи на цветя и свещи в близост до църквите. В храмовете полицаите ще влизат само при възникнала необходимост. Полицията ще охранява всички 4000 църкви и манастири в страната.

Всички институции, ангажирани в борбата с вируса, призовават гражданите да посрещнат Великден у дома и да намалят до минимум своите контакти.

Снимки: БТА, БГНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40