Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската столица посреща Великден под карантина

Снимка: БТА

София – най-голямото огнище на Covid-19

От 00:00 часа на 17 април 2020 г. до второ нареждане, е преустановено влизането и излизането на превозни средства от София. Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед по препоръка на Националния оперативен щаб за борба с Covid-19 и по искане на премиера Бойко Борисов. Мярката беше продиктувана от масовото напускане на столицата в навечерието на четирите почивни дни за Възкресение Христово, независимо от препоръките на властите и въпреки ограничителните мерки, наложени от извънредното положение в страната.

Председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф.д-р Венцислав Мутафчийски коментира, че София в момента е най-голямото огнище на Covid-19, а разпръскването на хора из страната увеличава риска от много по-тежка ситуация, с „последици, които ще станат ясни до седмица“.

Новите ограничителни мерки за столицата

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която от 17 април въвежда допълнителни противоепидемични мерки на територията на София-град, изразяващи се в забрана за забрана за влизането и излизането от територията на областта на всички автомобили. Изключение се допуска само за:

·  Товарни автомобили, извършващи транспортни услуги, като необходимостта от пътуването се доказва със съответните транспортни документи;
·  Превозни средства със специален режим на движение, в т.ч и автомобилите на Регионалните здравни инспекции;
·  Автомобили, превозващи медицински лица, отиващи на работа;
·  Автомобили, превозващи хора, които се нуждаят от лечение, като в декларацията на пътуващите се посочва лечебното заведение, в което отиват;
·  Автомобили обслужващи неотложни ремонтни и/или аварийни дейности: водоснабдяване, електроснабдяване, топлоснабдяване, снабдяване на хранителните магазини, аптеките и лечебните заведения;
·  Доставчици на платежни услуги и оператори на електронни съобщителни мрежи;
·  Служебни автомобили и автобуси, превозващи работници до и от местоработата им, в т.ч и обслужващи стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност, когато това налага влизането или излизането от територията на град София. В декларацията на пътуващите се посочва работното място и телефона на работодателя.

За гражданите, които отиват и се връщат от работа с личен автомобил, се допуска влизане и излизане от територията на град София в интервалите от 6.00 до 8.00 часа и от 18.00 до 20.00 часа. В декларацията на пътуващите задължително се посочва работното място и телефона на работодателя.  

С цялата заповед на министъра на здравеопазването можете да се запознаете ТУК

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38