Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8 финансови инструмента ще подкрепят бизнеса и гражданите в България

Снимка: БТА

Чрез 8 различни финансови инструменти с публичен ресурс от около 4, 5 млрд. лева (2.3 млрд. евро) държавата ще подкрепи малкия и средния бизнес, самонаетите и лицата с неплатен отпуск заради кризата, породена от пандемията с Covid-19. Това заяви на специален брифинг министърът на финансите Владислав Горанов в присъствието на премиера Бойко Борисов.


Първата мярка предвижда отпускане на безлихвени кредити за защита на хората, лишени от възможността да полагат труд в условията на пандемията. Тя се стартира през държавната Българска банка за развитие /ББР/ и ще се администрира от 12 търговски банки с развита клонова мрежа в цялата страна. Фокусът ѝ е върху физически лица и самоосигуряващи се, които ще могат да получат кредити до 4500 лева (2300 евро) с гратисен период до 24 месеца и период за издължаване до 5 години. Физическите лица, кандидатстващи по тази мярка, трябва да имат отработени поне 5 работни дни през март, ако това е месецът, в който лицето е излязло в неплатен отпуск.

Вторият инструмент е необезпечени оборотни кредити до 300 000 лв. (над 153 хил. евро) за осигуряване на ликвидност на микро, малки и средни предприятия. Той също ще бъде управляван от ББР през търговските банки. Очакваният портфейл кредити, който ще се получи по този инструмент може да достигне 2 млрд. лева (около 1 млрд. евро). Сред критериите за предоставянето на тези кредити ще са спад на оборота за първото тримесечие на 2020 спрямо същия период на предходната година, неразплатени и прекратени доставки от началото на март 2020 г.

Срокът за кандидатстване и по двата инструмента е до края на 2020 г.

Сред предвидените мерки е и инструмент за капиталови инвестиции, предназначен за компании с потенциал да подпомогнат и възстановят икономиката след кризата, особено в сферата на иновациите и дигитализацията. Това са около 400 фирми, основно стартиращи иновативни предприятия.

Фондовете за градско развитие са друг инструмент, представляващ интерес в периода на кризата. С тях могат да се подпомогнат дейности, които трудно могат да бъдат финансирани чрез обичайната банкова дейност. Бенефициенти по тях могат да бъдат общини, публично-частни партньорства и предприятия от секторите на туризма и транспорта, които са пряко засегнати от ситуацията покрай коронавируса.

Министър Горанов изрази надежда, че отпуснатите средства ще могат да послужат като буфер за поемане на негативните последствия от кризата.


Снимки: БТА




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

53% от интернет потребителите в България са онлайн купувачи

53% от интернет потребителите в България (над 2 800 000 души) са онлайн купувачи, докато през 2018-2019 г. те са били една трета от тази цифра. Голям тласък на електронната търговия у нас е дала Covid пандемията. Това съобщи Жанет Найденова от..

публикувано на 28.03.24 в 23:05

България и Молдова ще разширяват сътрудничеството в селското стопанство

Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти. Това стана ясно на среща в София на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и вицепремиера и министър на земеделието и..

публикувано на 28.03.24 в 21:57

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05