Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 49

Снимка: pixabay

Мъж беше излекуван след 38 дни на апаратна вентилация
Един от излекуваните през последното денонощие пациенти с Covid-19 е бил изведен успешно от изкуствена белодробна вентилация след 38 дни, съобщиха от Националния оперативен щаб. Пациентът - мъж на 68 години, с редица придружаващи заболявания, лекуват в столичната болница "Пирогов", остава под наблюдение. Това е третият случай в България на оздравял интубиран заради коронавирусна инфекция.

13 нови случая на Covid-19 в България
7 от тях са регистрирани в София, 5 – в област Видин и 1 – в област Пазарджик. С тях общият брой на доказаните случаи в страната стават 1247, показват данните на Националния оперативен щаб към 17:00 часа на 25 април. 292 лица с потвърден Covid-19 са настанени в болница, от тях - 37 са в интензивни отделения. 135 са медицинските служители, при които е потвърдено заразяване. Досега, в резултат на коронавирусната инфекция, са починали 55 души и са се излекували 197.

Държавата обмисля премахване на извънредното положение преди 13 май
Инспектирайки строителството на Автомагистрала „Хемус“ в участъка ѝ между Белокопитово и Буховци, министър-председателят Бойко Борисов заяви, че иска извънредното положение да бъде премахнато по-рано, но да остане закон, който да позволява на здравния министър да задължава носенето на маски, или на банките – да разсрочват вноските по кредитите, например. Още информация – ТУК

Парковете в градовете може да бъдат отворени по-рано
Националният оперативен щаб ще препоръча кметовете да определят реда, по който парковете да могат да се посещават от деца с родители. В София това ще стане след нарочно обучение, насрочено за 26 април.  

Примата на българската поп музика – в подкрепа на медиците
С аплодисменти легендарната българска певица Лили Иванова изрази подкрепата си към медиците на първа линия в борбата с Covid-19. Любимката на поколения българи, която преди да стане певица е била медицинска сестра, изпрати на екипа на столичната Александровска болница цветя, дискове с нейни песни и послание, в което се казва: „Битката е тежка, но вие сте по-силни и не сте сами!“.

Икономиката не може да остане безкрайно дълго в карантинен режим
В интервю пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев каза, че всеки ден се следят данните, правят се анализи и предстои поетапното задвижване на икономиката, в съответствие с либерализацията на препоръчаните от Националния оперативен щаб мерки. По думите му, между 55-60 % от икономиката работи, но има и цели сектори, които са „замръзнали“, тъй като нямат поръчки.

"Фич" прогнозира икономически спад, но и бързо възстановяване на България
Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди ‘BBB’ рейтинга на България и ревизира перспективата пред дългосрочния кредитен рейтинг в чуждестранна и местна валута от „положителна“ на „стабилна“ заради пандемията от коронавирус. Това е първата оценка от рейтингова агенция след началото на пандемията. Според "Фич" тази година  растежът на БВП на България ще спадне от 3,2 % на минус 5,1 %, но догодина ще се възстанови до ръст от 4,2%.

България отмени забраната за износ на аналгин-хинин
Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев падна забраната за износ на лекарството, въведена на 20 март т.г. с цел - задоволяване на нуждите на българския пазар, в условията на Covid-19. Вече са осигурени достатъчно количества аналгин хинин и може да се върви към износ, става ясно от мотивите на министъра.

Кандидатстудентски изпити по време на пандемия
Техническият университет в София проведе трети дистанционен изпит по математика за кандидат-студенти, след два успешни опита, направени на 28 март и на 11 април, когато на изпита от разстояние се явиха близо 1 100 кандидати. Заради извънредното положение университетите са затворени и повечето от тях отложиха за неопределено време предварителните си изпитни сесии.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика − в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00