Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографът Васил Николов поправя компютри за децата в нужда

Притихнали от неизвестността накъде ще поемем в живота си, правим равносметка, заричаме се да се променим – само един ден пандемията да свърши. Някои от нас обаче открай време живеят с доброто – понякога съзнателно го търсят, а друг път грабват случайността, за да направят ближния си по-щастлив. Такъв е и Васил Николов – човекът, който напоследък радва бедните деца.

Допреди седмици той запечатва с фотообектив щастливите лица на младоженците, а днес, без работа, тихо настройва старите лаптопи в тесния си хол. После ги дарява на деца, нямали късмета да си имат собствено устройство, с което да учат от дома си.

“Идеята се роди, когато нашата дъщеря трябваше да използва компютър за онлайн обучението – разказва фотографът. – Купих й един втора употреба – не чак толкова добър, но все пак да върши работа. Тя беше много щастлива и тогава осъзнах, че не всички родители могат да отделят средства за устройство.”
Васил Николов се обръща към близки и познати с молба да му отстъпят старите си лаптопи, които да поправи и дари. “Бях приел каузата по-лично и разчитах на приятелите си, защото те знаят как бих постъпил – още повече, че не всеки е склонен да даде устройство на непознат човек”, добавя той.
Идеята му обаче се разчува и много хора му пишат по фейсбук. Един човек купува осем компютъра и му ги изпраща, за да достигнат до подходящите деца, а други предплащат за месеци напред интернета.

Първият лаптоп отива при второкласника Божидар от село Сива река, Свиленградско, оцеляващ със самотната си майка благодарение на заплатата й от 240 лв. Невесели са историите и на останалите деца – някои от тях сериозно болни и почти всички произхождащи от малки и бедни населени места.

“Изпращам компютри буквално в цялата страна – казва Васил Николов. – Но в тази извънредна ситуация няма как лично да ги даря, затова и използвам куриерски фирми. След това децата ми пращат снимки с лаптопите, а аз ги препращам на дарителите, за да са наясно на кого са помогнали – защото, когато видиш една усмивка, се чувстваш много удовлетворен. Децата ми пишат колко много са признателни, те благодарят сърдечно, което за мен е най-голямата награда.”


Самият благодетел се изправя пред трудни дни – като фотографи на свободна практика той и съпругата му стоят без работа от началото на извънредното положение. Засега преживяват със заделените пари. Дали защото се зарежда с положителни емоции от сватбите и фирмените събития, които снима от години, за него няма по-естествено от това да върши добрини. През м.г. например благотворително заснема бала на абитуриентите от един дом за сираци.

“Много хора ще си направят изводи в тази ситуация не само за работата, която вършат, но и като цяло за живота – разсъждава Васил Николов за днешните времена. – Според мен Covid-19 ще промени всички ни и след като отмине, ще възприемаме света по различен начин – може би ще станем по-осъзнати, по-примирени, ще мислим повече за другите. Така че коронавирусът със сигурност ще окаже и положително влияние.”

Фотографът, който до момента е подарил над 30 компютъра, отправя и един призив – да се огледаме около себе си или да потърсим в интернет групи, които се занимават с подобни каузи. „Хората със сигурност ще бъдат щастливи да помогнат”, убеден е той.

Снимки: Васил Николов


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Анита Екенова

Анита Екенова от Лион: С народния танц на сцената усещам, че нося цяла България със себе си

Ако българската държава трябваше да инвестира средства, за да направи 11 събития, посветени на българските празници и фолклор в Милано, да организира още толкова прояви в Мюнхен, в Копенхаген, в Лион, Атина или където и да било още в Европа, какъв ли..

публикувано на 21.03.24 в 06:30

Пътешественичката Изабела Шопова направи кисело мляко в условия, близки до тези в Космоса

Едва ли има момче, което да не е пожелавало да стане космонавт. Макар и по-рядко, такива стремежи имат и момичетата. Сред тях е и пътешественичката Изабела Шопова, чийто най-голям герой в детството е Юрий Гагарин . Жената описва пътуванията си и в..

публикувано на 18.03.24 в 11:05

София Илиева – българката от Марбея, която ни учи на добри обноски

Красива, стройна жена с изтънчено излъчване показва как с финес да облечем дамското си палто или къде е правилно по етикет да седнем на маса за двама в ресторант. Тези видео-уроци, поднесени с усмивка и лекота, откриваме в социалните мрежи в..

публикувано на 12.03.24 в 11:25